Euroopa Parlament tühistas katalaanidest seadusandjate puutumatuse (5)

Copy
Kataloonia endine liider Carles Puidgemont.
Kataloonia endine liider Carles Puidgemont. Foto: Zumapress/Scanpix

Euroopa Parlament tühistas täna katalaanidest europarlamendi liikmete Carles Puigdemonti, Toni Comíni ja Clara Ponsatí puutumatuse.

Kolm seadusandjat on Hispaanias tagaotsitavad seoses Kataloonia iseseisvumiskatsega 2017. aastal. 

Kataloonia endise presidendi Puigdemonti puutumatus võeti 400 häälega 248 vastu, Comíni ja Ponsatí  oma 404 häälega 247 vastu, teatas parlament.

Otsus tähendab, et Belgia ja Šoti võimud saavad nüüd kaaluda Hispaania ülemkohtu väljaandmistaotlusi. Seniks võivad kõik kolm aga jätkata tööd eurosaadikutena.

Saadikud nimetasid saadikupuutumatuse äravõtmist europarlamendis osaks nende üle kohut mõista sooviva Hispaania poliitilisest tagakiusamisest.

«See on vilets päev Euroopa Parlamendi jaoks... See on poliitilise tagakiusamise selge näide,» ütles üks saadikupuutumatusest ilma jäetu, endine Kataloonia president Carles Puigdemont hääletuse järel toimunud pressikonverentsil.

Katalaani seadusandjad on juba teatanud, et kaebavad asja edasi Euroopa Kohtusse.

Hispaania süüdistab Puigdemonti ja Comínit mässule õhutamises ja kelmuses, Ponsatít süüdistatakse mässule õhutamises.

Nende advokaatide sõnul tuginevad kaasused protseduurilistel vigadel ja rikkumiste kohta pole tõendeid. Samuti väidavad nad, et kaasused on poliitiliselt ajendatud.

Hispaania välisminister kiitis Euroopa Parlamendi otsust kui märki, et Kataloonia küsimus lahendatakse Hispaanias.

Otsus annab sõnumi, et Kataloonia probleemid lahendatakse Hispaanias, mitte Euroopa tasemel, ütles välisminister Arancha González-Laya.

Puigdemont ja mitu tema separatistist liitlast põgenesid 2017. aasta oktoobris iseseisvusreferendumi järel Belgiasse, kartes Hispaania keskvalitsuse karistust.

Aastal 2019 võitsid Puigdemont ja tema kaks liitlast koha Euroopa Parlamendis ning said saadikupuutumatuse.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles