Valimisteenistus peab plaani ohutute valimiste korraldamiseks koroonaoludes (1)

Copy
Riigikogu valimised 2019 Viljandimaal.
Riigikogu valimised 2019 Viljandimaal. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ohutute ja korrektsete kohalike omavalitsuste valimiste pidamise jaoks uurib riigi valimisteenistus teiste riikide kogemusi ning samas peab arutelu sotsiaalministeeriumi ja terviseametiga. Siiski rõhutatakse, et Eesti e-hääletamise võimalus ja valimisperioodi hajutamine annavad siinsetele valimistele suurema paindlikkuse, kirjutab ERRi uudisteportaal

Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe sõnul on pikem valimisperiood üks Eesti eeliseid. «Lisaks on sellest aastast valijatel võimalik oma ringkonna piires hääletamas käia ükskõik millises jaoskonnas, näiteks Tallinna puhul ükskõik millises linnaosa valimisjaoskonnas,» lisas Koitmäe. 

Samuti on suur pluss e-hääletamine, aga see võimalus puudub siiski neil, kel tehnikat selleks pole. 

«Siiski on praegu väga keeruline kui mitte võimatu ennustada, milline on olukord viiruserindel Eestis sügisel,» sõnas Koitmäe. Samuti selgitas ta, et Eesti seaduste järgi ei tohi valimisi edasi lükata ega teha ühel valimisviisil – näiteks e-hääletamisega. «Seetõttu arutame võimalikke valikuid täpsemalt suve hakul, kui nakatumisnäitajate pilt sügise kohta on ehk veidigi selgem.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles