Liimets vaagis Raabiga koostööd julgeoleku- ja kaitsevaldkonnas

BNS
Copy
Liimetsa ja Raabi kohtumine
Liimetsa ja Raabi kohtumine Foto: Marko Mumm

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus neljapäeval Ühendkuningriigi välisministri Dominic Raabiga, kellega arutas edasist koostööd julgeoleku- ja kaitsevaldkonnas, ÜRO Julgeolekunõukogus, küber- ja arengukoostöös, sealhulgas Aafrikas. 

«Side Eesti ja Ühendkuningriigi vahel on alati olnud tugev. Täna arutasime viise, kuidas veelgi laiendada jagatud väärtustel ja eesmärkidel põhinevat koostööd. Kirjutasime alla kahepoolsete suhete tugevdamise ühisavaldusele ja tegevuskavale, milles on kaardistatud edasise koostöö valdkonnad ja tegevused, mis eeskätt puudutavad kaitse- ja julgeolekuvaldkonda, aga ka digi- ja küberkoostööd, kliimat, kultuuri, haridust ja teadust ning inimestevaheliste kontaktide tihendamist,» märkis Liimes.

Liimets tänas Ühendkuningriiki panuse eest Eesti ja Läänemere regiooni julgeolekusse: «Ühendkuningriik on ja jääb üheks meie tugevamaks liitlaseks NATOs ja kahepoolse kaitsekoostöö võtmepartneriks. Hindame kõrgelt Ühendkuningriigi panust NATO eelpaigutatud lahingugruppi Tapal ning loome omalt poolt liitlastele võimalikult head olme- ja väljaõppetingimused,» ütles välisminister. Visiidil allkirjastati kahepoolne salastatud teabe kaitse kokkulepe, mis võimaldab kaitse- ja julgeolekualast partnerlust veelgi tihendada.

«Ka meie koostöö rahvusvahelistes organisatsioonides on olnud edukas. Näiteks ÜRO Julgeolekunõukogus on Ühendkuningriik toetanud Eesti algatusi rahvusvahelise julgeolekuga seotud küsimuste tõstatamiseks ja meie oleme toetanud Ühendkuningriigi algatusi, näiteks kliima ja julgeoleku seosele tähelepanu juhtimiseks,» märkis ta. Samuti arutati seda, kuidas abistada rahvusvaheliste algatuste kaudu Euroopa naabrust ja vähemarenenud riike Covid-19 vaktsiinide soetamisel.

Ühendkuningriigi välisminister Dominic Raab on esimest korda visiidil Eestis ning kohtus kolmapäeval Eesti, Läti, Leedu kolleegidega. 

Tagasi üles