Hollandi üldvalimiste eelõhtul tulid tänavatele tuhanded protestijad (2)

Copy
Meeleavaldus Haagis.
Meeleavaldus Haagis. Foto: Reuters/ScanPix

Haagi tänavatele kogunes pühapäeval, Hollandi üldvalimiste eelõhtul, üle 2000 inimese, et avaldada meelt valitsuse ja kehtivate karmide koroonapiirangute vastu.

Paljud inimesed kandsid isetehtud plakateid, millel kirjas «Armastus ja vabadus: ei mingit diktatuuri», ning Hollandi peaministri Mark Rutte fotoga plakateid üleskutsega «Kui Hollandit armastad, siis hääleta ta välja».

Pargis, kus meeleavaldajad kogunesid, oli kohal ka palju korravalvureid ning politsei säutsus juba enne sündmuse algust, et kohalviibijate maksimumarv on täis. Kuid pärast säutsu saabus veel sadu inimesi.

Haagi suunduvate rongide liiklus peatati, et takistada rohkemate inimeste linna saabumist.

Politsei kasutas protestijate laialiajamiseks veekahurit ning läbi pargi kihutasid ka ratsapolitseinikud.

Viimastel nädalatel on Amsterdamis toimunud väiksemad meeleavaldused ning pidevalt on kohal märulipolitsei, kelle ülesandeks lahkumast keelduvate meeleavaldajate laialiajamine.

Need on märk väikese ühiskonnaosa kasvavast rahulolematusest liikumispiirangutega, mille tulemusel on oktoobri keskpaigast saadik suletud ettevõtted, sealhulgas ka baarid ja restoranid ning muuseumid.

Kuid liikumispiirangutest hoolimata on nakatumine väga kõrge. Kinnitatud andmetel on Hollandis viiruse tagajärjel surnud üle 16 000 inimese.

Samal ajal püüdsid erakondade liidrid tele- ja raadiokanalite kaudu mõjutada neid valijaid, kes on jätnud otsustamise viimasele hetkele.

Pühapäeva õhtul riiklikus telekanalis NPO1 eetrisseminevas jutusaates ütles kristlike demokraatide juht Wopke Hoekstra, et eelistaks jätkamist Rutte juhitud nelja erakonna koalitsioonis.

Rutte kinnitas omakorda, et kristlikud demokraadid on tema konservatiivse Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei (VVD) kõige loomulikum partner.

«See on tõeline vennalik romantika,» ütles vasakpoolse GroenLinksi juht Jesse Klaver.

Üldvalimistel kestab hääletus seekord kolm päeva kuni kolmapäevani ning seejärel algavad keerulised valitsuse moodustamise läbirääkimised.

Hollandi parlamendi alamkoja 150 koha nimel võistlevad seekord rekordilised 37 erakonda. Enim parlamendikohti võitnud erakond on järjekorras esimene, kes hakkab juhtima järgmise koalitsiooni moodustamise läbirääkimisi. Kuid kuna tõenäoliselt jõuab parlamenti suur hulk erakondi, võib  enamusel põhineva koalitsiooni moodustamine keeruliseks osutuda.

Kui arvamusküsitlused vastavad tõele ning suurima kohtade arvu saab Rutte VVD, oleks tal võimalus moodustada oma neljas valitsus ning saada Hollandi kõige kauem ametis olnud peaministriks.

Esmaspäeval ja teisipäeval avatakse piiratud arv valimisjaoskondi, peamiselt selleks, et hääletamas saaksid käia koroonaviiruse suhtes haavatavad inimesed. Peamine hääletuspäev on kolmapäev ning tulemused saab ilmselt teada kolmapäeva hilisõhtul või neljapäeva varahommikul.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles