Sikkut: lastega seksuaalsuhetes täiskasvanuid peab seadusega takistama (7)

Brita-Maria Alas
Copy
Riina Sikkut.
Riina Sikkut. Foto: Madis Veltman

​Sotsiaaldemokraadid algatasid riigikogus karistusseadustiku muutmise, mis tõstaks seksuaalse enesemääramise vanusepiiri 14. aastalt 16. eluaastale, kuid samas ei piira noorte omavahelisi seksuaalsuhteid.

Sama ettepaneku tegid ka rohelised pedofiiliapetitsiooniga, mis sulgus reedel ja kogus kokku üle 5000 allkirja.  

Eelnõu sätestab, et «täisealise isiku poolt noorema kui 16-aastase isikuga suguühendusse astumise või muu sugulise iseloomuga teo toimepanemise eest, välja arvatud juhul, kui täisealise ja alaealise vanusevahe on kuni neli aastat - karistatakse kuni viieaastase vangistusega.»

«Meie eesmärgiks on kaitsta alaealisi seksuaalse kuritarvitamise eest. Eesti naaberriikidest on seksuaalse enesemääramise piir seatud 16. eluaastale näiteks Soomes, Lätis ja Leedus,» tõi Sikkut võrdluse. Tema sõnul on eapiiri tõstmist korduvalt arutatud ka Eestis ning seda toetavad lastekaitsjad, vägivalla ohvreid aitavad arstid ja psühholoogid.

«On väga kahju, et need reaktsioonid järgnevad avalikele juhtumitele, aga praegu on avanemas aken, kus nii koalitsiooni- kui ka opositsioonierakonnad on näidanud üles valmidust minna edasi enesemääramise vanuse tõstmisega.»

Sikkuti sõnul seadusemuudatused ise hoiakuid ei muuda, mistõttu on oluline muuta seksuaalharidus laialt kättesaadavaks. «Kõrvalseisjad, kahtlustajaid ja märkajad peavad mõistma oma vastutust laste kaitsmisel. Samuti ei tohi ühiskondlikud hoiakud veeretada vastutust lastele ega süüdistada ohvrit,» lisas ta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles