Politsei hoiatab kiiret teenimisvõimalust pakkuvate kelmide eest

Copy
Kelmid viivad inimese eksitusse, et saada ligipääs inimese arvutile, andmetele ja pangakontole ning sealt raha varastada.
Kelmid viivad inimese eksitusse, et saada ligipääs inimese arvutile, andmetele ja pangakontole ning sealt raha varastada. Foto: Sander Ilvest

Viimase nädala jooksul on taas aktiveerunud kelmid, kes pakuvad inimestele võimalust lihtsalt teenida lisatulu. Politsei tuletab meelde, et andmete avaldamisega tuleb olla ettevaatlik.

Politsei sai eelmisel nädalal Pärnumaalt teate pettuse kohta, kus kelmid pakkusid inimesele tasuvat tööd. Selleks, et inimene tööle vormistada, küsisid kelmid enda kätte tema ID-kaardi koos paroolidega. Pärnu politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Janek Saharenko sõnul tekitavad kelmid inimestes petliku mulje, nagu neil oleks õigus inimeselt neid andmeid saada ja tehinguid teha.

«Inimene lubatakse suure tasu eest tööle vormistada, ent tegelikult petetakse seeläbi temalt välja ID-kaart koos PIN-koodidega või internetipanga kasutajatunnus ning neid andmeid kasutades võetakse inimese nimele laenu. Pettusest ei pruugi inimene algul aru saada, sest sageli tagastatakse mõne aja möödudes inimesele tema dokumendid,» selgitas ta.

Politseisse pöörduvad inimesed enamasti pärast seda, kui neid tabab ebameeldiv üllatus ning nende nimele saabub teade laenu tagasimaksmise kohustusest.

«Ettevaatamatus annab kelmidele võimaluse kellegi teise arvelt tulu teenida. Kelmide kätte usaldatud dokumentidega sõlmitakse peamiselt laenulepinguid või võetakse kiirlaenu,» rääkis Saharenko. Politseinik paneb inimestele südamele, et isikut tõendavate dokumentidega tuleb olla väga hoolas ning kindlasti ei tohi võhivõõra kätte oma dokumente usaldada.

Politsei soovitab ühtlasi olla tähelepanelik ja kriitiliselt suhtuda kõikidesse pakkumistesse, mis lubavad kiiret rikastumist. «Kindlasti tuleks kelmide tegutsemisest rääkida oma eakate sugulastega. Veenduge, et lähedased on petuskeemidest teadlikud ning vajadusel selgitage neile, et enda dokumente ei tohi mitte kellelegi kergekäeliselt anda. Kummalistest pakkumistest tuleb teavitada oma piirkonnapolitseinikku või helistada 112,» teatas politsei.

Kuidas kaitsta ennast pettuste eest?

  • ID-kaarti ei tohi mingil juhul hoida või kaasas kanda koos PIN-koodidega. Pahatahtlikul inimesel on neid lihtne kuritarvitada.
  • Pakkumisse, mis lubab kiiret lisatulu, tuleb suhtuda ettevaatlikult. Kui pakkuja on tundmatu ning pakkumine tundub liiga hea, et olla tõsi, siis on enamasti tegu pettusega. Otsustamisega ei tohi kiirustada, võta endale aega mõtlemiseks.
  • Hoolitse, et sinu fotod või andmed PIN-koodidest, krediitkaartidest ning isikut tõendavatest dokumentidest ei satuks võõraste kätte.
  • Tõsta oma lähedaste ja tuttavate teadlikkust – hoiata neid petuskeemi eest.
  • Kui oled petta saanud, siis pöördu esimesel võimalusel politseisse.

Viimasel nädalal on politseile teada antud veel teisestki petuskeemist. Inimestele saadetakse lühisõnum, kus väidetakse, et ta peab jääma eneseisolatsiooni, sest on koroonapositiivse lähikontaktne. Eneseisolatsioonist lubatakse inimene vabastada raha eest ning makse sooritamiseks antakse juhised. Nii sõnumi sisu kui ka konarlik ülesehitus annavad kohe aimu, et tegu on pettusega. Siinkohal kiidame inimesi, kes on sõnumisse kriitiliselt suhtunud ning sellest otsemaid politseid teavitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles