Hiina lubas pärast keerulist kohtumist arutada USAga kliimaküsimusi

Copy
USA ja Hiina välisametkondade juhtide kohtumine Alaskal.
USA ja Hiina välisametkondade juhtide kohtumine Alaskal. Foto: AP / Scanpix

Hiina teatas laupäeval, et leppis USAga kokku kliimaküsimuste arutamise ja veel mitu küsimust, mis on märk väikestest võimalikest edusammudest reedel lõppenud läbirääkimistel, mida saatsid muidu maailma kahe majandushiiu vahelised avalikud teravused.

Hiina ametlik uudisteagentuur Xinhua kinnitas Alaskal tehtud ülevaates, et Hiina ja USA otsustasid luua kliimamuutuste töögrupi ja pidada läbirääkimisi, «et hõlbustada diplomaatiliste ja konsulaarmissioonide tööd» ning mõlema riigi ajakirjanikke puudutavaid küsimusi.

Kuid märgina sellest, et erimeelsuste ületamine saab raske olema, kinnitasid USA ametnikud, et ametlike kokkulepeteni ühegi dialoogi taasalustamisest või uutest algatustest ei jõutud.

Donald Trumpi administratsiooni ajal vaidlesid Hiina ja USA ajakirjanike viisade ja konsulaaresinduste üle ning kliimamuutust nähakse valdkonnana, kus kahepoolne koostöö on võimalik.

USA ja Hiina välisametkondade juhid kohtusid neljapäeval Alaska osariigis Anchorage'is esimest korda pärast president Joe Bideni ametisseasumist.

Läbirääkimised algasid telekaamerate eest toimunud pingestatud ja teravate seisukohavahetustega inimõiguste küsimuses, enne kui ametnikud suletud uste taha taandusid.

Kaks riiki on paljudes küsimuses kardinaalselt erinevatel seisukohtadel, kaubandusest inimõigusteni Hongkongis ning Hiina Xinjiang provintsis, ka Taiwanis, lisaks Hiina agressiivsus Lõuna-Hiina merel ja koroonaviiruse pandeemiaga seonduv.

«USA ei peaks alahindama Hiina meelekindlust oma suveräänsuse kaitsmisel ning julgeoleku ja arengu küsimustes,» lausus väliminister Wang Yi pärast kohtumist Hiina ajakirjandusele.

Bideni administratsioon pole veel märku andnud, kas valitsus plaanib taganeda Trumpi ametiajal võetud rangest joonest.

Anonüümseks jääda soovinud Ühendriikide ametnik kinnitas, et on mõned valdkonnad, «mida saame uurida tavapärase diplomaatilise töö raames», kuid lisas, et mingeid ametlikke kokkuleppeid uute läbirääkimiste osas ei sõlmitud.

Xinhua ei maininud kliimamuutuste töögruppi puudutavaid üksikasju, peale selle, et mõlemad riigid on pühendunud suhtlemise ja koostöö edendamisele selles valdkonnas.

Uudisteagentuuri andmeil arutati ka koroonaviirusega seotud reisipiiranguid ning viisapoliitika ja diplomaatide vaktsineerimisega seonduvat.

Kuigi mainiti, et mõlemad riigid nõustusid arutama konsulaaresinduste ja ajakirjanikega seonduvat, ei mainitud varasemaid erimeelsusi.

USA käskis mullu sulgeda Hiina konsulaadi Houstonis ning Hiina käskis seepeale sulgeda Ühendriikide konsulaadi Chengdus.

Mullu saatsid nii Hiina kui ka USA vastastikku riigist välja ka mitu ajakirjanikku.

Lisaks saavad Hiina ajakirjanikud USAs ning USA ajakirjandusele kaastööd tegevad välisajakirjanikud Hiinas viibida kohapeal vaid kolm kuud, mis muudab nende võimaliku töötamise aja ebakindlaks, kuigi reeglina on kolmekuulist riigis viibimist pikendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles