USA presidendi kinnitusel ei otsita Hiinaga vastasseisu

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Oliver Contreras/ZUMAPRESS.com

USA president Joe Biden ütles neljapäeval oma esimesel pressikonverentsil pärast ametisseastumist, et Ühendriigid ei otsi Hiinaga vastasseisu, kuid konkureerivate suurriikide vahel jätkub ilmselt tihe konkurents.

Biden nimetas samas Hiina liidrit Xi Jinpingi autokraadiks, kelle kehas pole isegi väikest demokraatlikku luud. 

«Ma ütlesin talle mitu korda isiklikult, et me ei otsi vastandumist, kuigi teame, et tuleb tugev konkurents,» sõnas president.

Välisminister Antony Blinken ütles päev varem, et Biden ei kavatse Washingtoni liitlasi survestada valima, kas eelistada suhteid USA või Hiinaga.

«Ühendriigid ei taha oma liitlasi survestada »meie-nemad« valikule Hiina osas,» ütles minister NATO peakorteris Brüsselis. 

Blinken kordas siiski USA seisukohta, mille järgi ohustab Hiina käitumine kollektiivset julgeolekut ja heaolu. Blinkeni sõnul tahab Washington partneritega koostööd teha selle nimel, et kõrvaldada lüngad tehnoloogia ja taristu alal, mida Hiina surve avaldamiseks kasutab.

«Teame, et meie liitlastel on Hiinaga keerukad suhted, mis alati ei ühti meie omadega ideaalselt. Kuid me peame nende väljakutsetega koos toime tulema,» sõnas Blinken.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles