Euroopa ja USA proovivad jõuda uue andmevahetusleppeni

Copy
Instagram ja Facebook
Instagram ja Facebook Foto: SCANPIX

Euroopa Liit ja USA proovivad kasutada suhete soojenemist, et sõlmida uus lepe isikuandmete vahetamiseks, mis asendaks kaks varasemat EL-i kohtus maha laidetud lepet.

Facebook, Google, Microsoft ja teised firmad tahavad andmevahetuslepet, et hoida andmevood avatuna ja kaitsta end õiguslike probleemide eest, mida võivad tuua Euroopa ranged andmekaitseseadused.

Euroopa Kohus tõstatas mullu olulise küsimuse, kuidas tagada privaatsus isikuandmete edastamisel üle Atlandi, ütles EL-i õigusvolinik Didier Reynders kõnes Ameerika kaubanduskojale EL-is.

«Lahenduse leidmine on prioriteet nii Brüsselile kui Washingtonile,» lausus ta ja lisas, et kaks sarnaselt mõtlevat partnerit peaks leidma lahenduse, mis on kooskõlas mõlema poole põhimõtetega.

Tegemist oleks kolmanda katsega andmevahetuse osas leppeni jõuda. Kaks varasemat lepet tühistati Euroopa Kohtus pärast hagisid, milles väideti, et USA julgeolekuseadused rikuvad EL-i kodanike põhiõigusi.

Lepete vastast võitlust juhtis Austria aktivist ja jurist Max Schrems, kes alustas kampaaniat nende vastu pärast Edward Snowdeni paljastusi USA valitsusagentuuride digitaalse jälitustöö kohta.

Reyndersi sõnul tuleb uue leppeni jõudmiseks lahendada keerulisi ja tundlikke küsimusi, mis puudutavad delikaatset tasakaalu riikliku julgeoleku ja privaatsuse vahel.

Euroopa Liit on sõlminud sarnased lepped 12 üksuse ja riigiga, nende seas Jaapan, Šveits, Kanada ja Iisrael. Lähedal ollakse ka leppele Lõuna-Koreaga.

Veebruaris andis Brüssel esialgse rohelise tule isikuandmete edastamisele Suurbritanniasse, mis jaanuaris EL-i ühisturult välja astus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles