Valitsus otsustas piiranguid kahe nädala võrra pikendada (19)

Copy
Poed ja kaubanduskeskused on suletud, avatud on hädavajalikud poed ja teenused. Foto on illustreeriv.
Poed ja kaubanduskeskused on suletud, avatud on hädavajalikud poed ja teenused. Foto on illustreeriv. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Pärast teisipäevast kohtumist teadusnõukojaga otsustas valitsus seni kehtivaid koroonapiiranguid pikendada kahe nädala võrra ehk 25. aprillini, kinnitas riigihalduse minister Jaak Aab. 

Valitsus otsustas pikendada seni 11. aprillini kehtima pidanud piiranguid. «Kõiki praegu kehtivaid piiranguid pikendatakse esialgu 25. aprillini. Leppisime kokku, et kahe nädala pärast tuleme selle küsimuse juurde tagasi,» selgitas minister.

Kuigi viimastel päevadel on räägitud ka nakatumisnäitaja langusest, on arvud Aabi sõnul siiski murettekitavad. 

«Võib aimata küll teatud positiivseid tendentse, aga numbrid on endiselt hullud. Me peame jälgima, mis juhtuma hakkab. Prognoosid, millest teadlased räägivad – kas osutub tõeks, et need numbrid alla tulevad,» ütles Aab.

Kallas: üks raske kuu seisab veel ees

Peaminister Kaja Kallas nentis, et tal on hea meel, et piirangud on hakanud viiruse levikule mõju avaldama ning murettekitav nakkuse levik on kontrolli alla saadud. «Küll aga ei saa ettevaatust kaotada, sest nakatumisnumbrid on veel stabiliseerumas ning haiglaravi vajavate inimeste arvu vähenemist saame oodata väikese viiteajaga,» ütles ta. 

«Olukord haiglates on endiselt raske – täna on koroona tõttu haiglaravil 710 eestimaalast. Seetõttu peame praeguste piirangutega paraku jätkama. Oleme viirusest jagu saamas, aga üks raske kuu seisab veel ees,» tõdes Kallas. 

«Palun kõigil eestimaalastel see üheskoos vastu pidada. Luban, et valitsus jälgib tähelepanelikult olukorda ning vaatame piirangud juba kahe nädala pärast üle. Meie eesmärk on, et Eestis ei kehtiks piirangud ühtegi päeva rohkem kui vaja,» lisas peaminister.

Kehtivad piirangud

2+2 reegel

Avalikus väliruumis liikumisel kehtib 2+2 liikumispiirang, mis tähendab, et koos tohib liikuda kuni kaks inimest, kes peavad teistega hoidma kahemeetrist vahemaad. Piirang ei kehti peredele ning olukordades, kus seda pole võimalik täita.

Haridus

Üldhariduskoolides, kutsekoolides ja kõrgkoolides jätkub kaugõpe. Koolihoonetes ei tohi viibida ka 1.–4. klassi õpilased.

Valitsus on andnud tungiva soovituse mitte viia lapsi ilma hädavajaduseta lasteaeda ega lastehoidu.

Õppehoonetes võib viibida üksnes õppija, kes vajab hariduslikke tugiteenuseid, konsultatsioone õpitulemuste saavutamiseks või osaleb praktilises õppes, teeb eksameid või teste.

Sport väli- ja sisetingimustes

Siseruumides on keelatud kõik sporditegevused. Piirang ei laiene erivajadusega inimeste ja rehabilitatsiooni tegevustele.

Välitingimustes on sportimine ja treenimine lubatud üksnes 2+2 liikumisreeglit arvestades. See tähendab, et koos tohivad liikuda ja sportida maksimaalselt kaks inimest (arvesse läheb ka juhendaja) ning teistest inimestest tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad. Piirangud ei kehti peredele ega erivajadustega inimeste tegevustele, sealhulgas sotsiaalse ja tööalase rehabilitatsiooni teenuse osutamisele.

Siseruumides ja välitingimustes sportimise piirangud ei laiene ka professionaalsetele sportlastele, koondise liikmetele ega –kandidaatidele. Samuti ei laiene nimetatud piirangud riigi sõjalise kaitse ja siseturvalisusega seotud tegevustele.

Avalikud üritused, koosolekud, jumalateenistused ja kultuuri- ja meelelahutusvaldkond

Siseruumides ei tohi korraldada avalikke üritusi, sh kinoseansse, kontserte, teatrietendusi ega konverentse, niisamuti avalikke jumalateenistusi ja teisi usulisi talitusi. Samuti ei tohi viibida meelelahutusteenuse osutamise kohtades, näiteks kasiinos, ööklubis, keegli- või piljardisaalis ega laste mängutoas, muuseumides ja näituseasutustes.

Välitingimustes lubatud läbi viia vaid avalikke koosolekuid ja avalikke jumalateenistusi, mille osavõtjate piirarvuks on kuni 10-inimeselised rühmad. Muuseumide välialadel tohib viibida 2+2 liikumisreeglit järgides arvestusega, et piiratud ruumiga ala täitumus ei tohi olla rohkem kui 25 protsenti. Üritusi ei tohi korraldada ajavahemikus kella 21.00-st kuni 6.00-ni.

Spaad, saunad, veekeskused ja ujulad jäävad samuti suletuks.

Noorsootöö, huvitegevus ja -haridus, täienduskoolitus ja täiendõpe

Siseruumides on keelatud kõik noorsootööd, huvitegevust või -haridust, täiendkoolitusi- ja -õpet puudutavad tegevused. Piirang ei laiene erivajadusega inimeste ja rehabilitatsiooni tegevustele.

Välitingimustes on need lubatud üksnes 2+2 liikumisreeglit arvestades. See tähendab, et koos tohivad liikuda maksimaalselt kaks inimest (arvesse läheb ka juhendaja) ning teiste inimestega tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad.

Vabaajateenus läheb sõltuvalt tegevusest meelelahutuse või huvitegevuse, ka spordi alla, mis on välitingimustes lubatud vaid juhul, kui on tagatud, et tegevuses ei osale rohkem kui kaks inimest, sh juhendaja. 

Piirangud ei kehti peredele ega erivajadustega inimeste tegevustele, sealhulgas sotsiaalse ja tööalase rehabilitatsiooni teenuse osutamisele.

Toitlustusettevõtted

Toitlustusettevõtete puhul jääb lubatuks ainult toidu kaasamüük.

Poed ja kaubanduskeskused

Poed peavad olema suletud. Piirang ei kehti toidukauplustele, apteekidele, kauplustele, kus müüakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid, telekommunikatsiooniettevõtete esinduste müügikohtadele, optikapoodidele, lemmikloomapoodidele ega tanklatele. Tanklakohvikus kohapeal süüa-juua ei tohi.

Poodides, mis tohivad jääda avatuks, tuleb arvestada ruumi kuni 25- protsendilise täitumuse nõudega ja 2+2 liikumispiiranguga.

Muudel juhtudel on lubatud üksnes niinimetatud luugimüük, kus kaup väljastatakse kliendile ilma kliendi sisenemiseta siseruumides asuvasse müügisaali; drive-in tüüpi müük ning müük välialadel. Poepidaja peab tagama, et kliendid omavahel kokku ei puutuks.

Eestisse reisimise tingimusi ühtlustatakse

Leedust, Lätist ja Soomest reisimisele hakkavad kehtima samad nõuded nagu mujalt Euroopa riikidest tulles. See tähendab, et alates 5. aprillist peavad kõik inimesed, kes on ületanud Eesti riigipiiri, viibima kümme päeva isolatsioonis. Piirilinnas Valga-Valkas jääb linnade vahel liikumisele kehtima praegune regulatsioon. Vastava korralduse plaanib valitsus vastu võtta sel neljapäeval.

Eneseisolatsioonist ja testimisest on vabastatud inimesed, kes on viimase kuue kuu jooksul läbi põdenud Covid-19 haiguse või läbinud vaktsineerimiskuuri.

Sarnaselt teistest riikidest reisimisega saab 10-päevast eneseisolatsiooni lühendada testimisega. Selleks tuleb teha kaks negatiivse tulemusega koroonaviiruse testi, ühe neist kuni 72 tundi enne riiki saabumist ning teise testi mitte varem, kui 6. päeval pärast esimest.

Korraldusega kehtestatakse võimalus enne eneseisolatsiooni lõppu naasta riiki, kust inimene Eestisse tuli, juhul kui reisi põhjus on vältimatu töötamine, õppimine või perekondlik sündmus.

Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriigi osas kaotatakse ära olemasolevad erisused Eestisse tulles ning kehtima hakkab reisimisega seotud üldregulatsioon.

Kommentaarid (19)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles