Noorteühendused: seadusliku seksuaalsuhte eapiiri tuleb tõsta (2)

Brita-Maria Alas
Copy
Paar kätest kinni hoidmas. Foto on illustratiivne.
Paar kätest kinni hoidmas. Foto on illustratiivne. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo kohtus eile kuue noorteorganisatsiooni esindajatega ning arutas nendega ka noorte seksuaalse enesemääramise eapiiri tõstmisega seonduvat. Noored tegid ettepaneku tõsta piir 16. eluaastale.

Riisalo kutsus kokku noorteorganisatsioonid, et kuulata laste ja noorte muresid ning ettepanekuid vaimse tervise küsimustes, samuti arutati, milline võiks olla seksuaalse enesemääramise vanusepiir.

«Pooldan seksuaalse enesemääramise eapiiri tõstmist ning seda toetavad ka spetsialistide seisukohad,» ütles minister Riisalo. «Eapiiri tõstmine on kooskõlas laste õiguste ja arenevate võimetega, kaitstes nende õigust turvalisele arengule.»

Ministri sõnul arvestatakse vanusepiiri määramisel tõenduspõhiseid argumente ja tehakse erandid väikese vanusevahega noorte omavaheliste seksuaalsuhete lubamiseks. 

Noorte ettepanekul tuleks tõsta seksuaalse enesemääramise vanusepiir 16. eluaastani ning määratleda noorte omavahelise seksuaalse läbikäimise lubatav vanusevahe. Samuti soovitavad nad tõsta abiellumise vanuselist alampiiri 15. eluaastalt 16-ni.

Lisaks rõhutasid noored, et vanusepiiri tõstmise kõrval on sama oluline ennetustöö ja laste teadlikkuse tõstmine. Noorte sõnul peaks eesmärk olema ka see, et teismelistel tekiks oskus olla piisavalt kriitiline ja ettevaatlik, kui tunduvalt vanem inimene nende vastu huvi tunneb.

Nenditi, et täiskasvanu lähedust otsivad rohkem noored, kes on vaimselt haavatavad ja võivad ühtlasi sattuda väärkohtlemise ohvriks.

«Noored tõid ise välja vajaduse, et seksuaalharidust paremini antaks, vastavalt vanusele ja arusaamisvõimele. Kui alguses pigem kontekstis, mis on lubatud ja mis on keelatud, minu keha kuulub mulle, siis hiljem täpsemalt ja detailselt - millised on turvalised seksuaalsuhted ja kõik see pool,» selgitas Riisalo.

Kohtumisel osalesid Eesti õpilasesinduste liidu, LGBT noorte, lastekaitse liidu noortekogu, Eesti noorte vaimse tervise liikumise, Eesti noorteühenduste liidu, MTÜ Suunatuli, haridus- ja teadusministeeriumi ning sotsiaalministeeriumi esindajad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles