Putin andis enda ametisoleku pikenduseks lõpliku heakskiidu (7)

Copy
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin/Alexei Druzhinin/TASS

Vene president Vladimir Putin allkirjastas esmaspäeval seaduse, mis lubab tal veel kaheks kuueaastaseks ametiajaks presidendiks jääda ja ühes sellega pikendada tema võimuperioodi 2036. aastani.

68-aastane riigipea allkirjastas seaduse esmaspäeval, nähtub valitsuse õigusteabeportaalist.

Putin tegi mullu ettepaneku muuta põhiseadust ja rahvas kiitis selle juulis peetud referendumil ülekaalukalt heaks. Läinud kuul andsid muudatustele õnnistuse ka seadusandjad.

Putin valiti presidendiks aastal 2000 ja ta valitses kaks järjestikust neljaaastast ametiaega. Seejärel oli neli aastat president tema lähedane liitlane Dmitri Medvedev.

Medvedevi ametiajal pikendati presidendi ametiaega kuue aastani alates järgmisest presidendist. Putin naases võimule aastal 2012 ja võitis valimised ka aastal 2018.

Põhiseaduse muudatustega senine ametiaegade arvestus nulliti. Samuti hõlmas muudatus populistlike majandusmeetmeid ja samasooliste abielu keelamist.

Venemaalastel oli läinud suvel võimalik hääletada muudatusettepanekute üle tervikuna. Valimisi seirav sõltumatu ühendus Golos on referendumi formaati kritiseerinud ja teatanud, et kodanikele pidanuks andma võimaluse hääletada iga muudatusettepaneku üle eraldi.

Samuti esitati rahvahääletusele sadu kaebusi rikkumiste kohta.

Muudatuste poolt hääletas lõpuks 78 protsenti valijatest.

Kremli-kriitikute sõnul oli põhiseadusreformi eesmärk muuta Putin eluaegseks presidendiks. Kui Putin järgmised kaks valimist võidab, oleks ta oma ametiaja lõpuks 85-aastane.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles