Suurbritannia väljendas muret seoses Venemaa tegevusega (1)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: POOL/REUTERS

Suurbritannia peaminister Boris Johnson ütles  esmaspäeval, et Ühendkuningriigil on märkimisväärne mure Venemaa tegevuse pärast Krimmis ja Ukraina piiril.

«Peaminister kinnitas telefonikõnes Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile veelkord vankumatut toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele,» edastati peaministri ametkonna avalduses.

«Peaminister väljendas solidaarsust president Zelenskõi ja tema valitsusega selle destabiliseeriva tegevuse taustal ja tunnustas Ukraina lähenemist olukorrale,» lisati  teadaandes.

NATO peab Ukrainat üheks oma kuuest kõige väärtuslikumast partnerist, seisab alliansi maaväejuhatuse avalduses, mis üllitati esmaspäeval seoses pinge tõusuga Vene-Ukraina piiril.

«Ukraina on NATO hinnaline partner kui üks meie kuuest laiendatud võimalustega partneritest ja praegu teenib maaväejuhatuses üks Ukraina ohvitser,» säutsus väejuhatus Twitteris.

Avalduses märgitakse, et Ukraina on esimene partnerriik, mis osaleb NATO reageerimisjõududes.

Ukraina süüdistas eelmisel nädalal Venemaad tuhandete sõdurite viimises põhja- ja idapiiride lähistele, samuti Krimmi poolsaarele. 

Moskva on eitanud separatistidele lisavägede ja relvastuse saatmist ning Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles neljapäeval, et sõdurite liigutamine oma territooriumil on nende siseasi. 

Reedel kinnitas USA president Joe Biden oma «vankumatut toetust» Ukrainale telefonikõnes Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Samal päeval oli Venemaa hoiatanud Lääneriike Ukrainasse sõdurite saatmise eest. 

Zelenskõi sõnul on sel aastal tapetud 20 Ukraina sõdurit. Kokku on relvakonfliktis ÜRO andmeil hukkunud enam kui 13 000 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles