Hiina korraldab Taiwani lähedal vetes mereväeõppusi

BNS
Copy
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: May James/ZUMAPRESS.com/Scanpix Baltics

Hiina peab Taiwani lähedal mereväeõppusi, kus osaleb lennukikandja lahingugrupp, kinnitades, et eesmärgiks on Hiina suveräänsuse kaitse.

Õppustel osaleb üks kahest Hiina lennukikandjast Liaoning.

Peking on järjest suurendanud ähvardusi võtta Taiwani üle kontroll ning Hiina sõjalennukid on pidevalt tunginud Taiwani õhuruumi.

Hiina mereväe esmaspäeva hilisõhtul tehtud avaldusest ei selgu, millal õppused algasid või kui kaua need kestavad, küll aga öeldakse, et tulevikus on seliiseid õppusi järjest rohkem.

Avalduse järgi aitavad mereväeõppused «parandada suutlikkust kaitsta riigi suveräänsust, julgeolekut ja arenguhuve». Sellist sõnastust peetakse Taiwani demokraatlikult valitud juhtkonna vastu suunatuks, kuna see ei allu Pekingi nõudele tunnistada saar Hiina territooriumi osaks.

USA sõjaväejuhid ja vaatlejad on hoiatanud Hiina kasvava ohu eest Taiwanile. Ühendriigid on müünud Taiwanile uuendatud sõjalennukeid, rakette ja muud kaitsevarustust ning saar elavdab ka enda kaitsetööstust, alustades ennekõike allveelaevade arendusprogrammiga.

Jaapani peaminister Yoshihide Suga ütles pühapäeval, et Jaapan teeb USA-ga Hiina ja Taiwani vaheliste pingete rahustamise nimel koostööd. Lähipäevil seisab Sugal Washingtonis ees kohtumine USA presidendi Joe Bideniga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles