Virginia legaliseeris esimese USA lõunaosariigina kanepi omamise

Copy
Kanepitaimed. Foto on illustratiivne.
Kanepitaimed. Foto on illustratiivne. Foto: Insidefoto / Scanpix

Virginiast sai kolmapäeval esimene USA lõunaosariik, kus on lubatud väikese koguse marihuaana kasutamine isiklikuks otstarbeks.

Osariigi senat ja esindajatekoda hääletasid selle poolt, et lubada alates 1. juulist täiskasvanutel marihuaana omamine. Hoolimata vabariiklastest seaduseandjate tugevast vastuseisust läks see hääletusel läbi.

Demokraadist kuberner Ralph Northam teatas avalduses, et tema osariik «tegi ajalugu, legaliseerides esimese lõunaosariigina lihtsalt marihuaana omamise.»

«Marihuaanat reguleerivad seadused olid sihitud just mustanahaliste kogukondade vastu ning suure tõenäosusega vahistatakse mustanahalisi Virginia elanikke proportsionaalselt rohkem. Neile esitatakse süüdistusi ja mõistetakse süüdi,» lausus ta.

«Täna astus Virginia olulise sammu, et see ülekohus heastada ja taastada õiglus nende suhtes, keda on kahjustanud aastakümneid kestnud ülekriminaliseerimine.»

Mitu USA osariiki, nende seas ka New York ja Colorado, on võtnud vastu sarnased seadused, kuid Virginia on sotsiaalselt ja poliitiliselt konservatiivsetest USA lõunaosariikidest esimene, kus seda tehti.

Veebruaris kiideti heaks meede, mille kohaselt pidi kanep legaliseeritama aastaks 2024, kuid Northam palus seaduseandjatel seda kuupäeva ettepoole tuua, et regulaarsed tarvitajad seadusega pahuksisse ei satuks.

Üle 21-aastased täiskasvanud tohivad omada kuni untsi ehk 28,3 grammi kanepit isiklikuks tarvitamiseks ning ühes majapidamises tohib kasvatada kuni nelja kanepitaime.

Samamoodi, nagu on piiratud avalik alkoholi tarbimine, ei tohi ka kanepit tarbida avalikult.

Kuid kanepi tootmise ja müügi litsentseerimine ei toimu enne 2024. aasta 1. jaanuari.

«Legaliseerimine lõpetab tuhanded iga-aastased marihuaanaga seotud pisirikkumised. Lõppeb diskrimineeriv tegevus, mis on tihtipeale sihitud noorte, vaeste ja mustanahaliste Virginia elanike vastu,» lausus Jenn Michelle Pedini rühmitusest NORML, mis tegeleb korraldab riigis kanepi legaliseerimise kampaaniat kogu riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles