Biden tahab suurendada USA kaitsekulusid vaid minimaalselt (2)

Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: Amr Alfiky / POOL/EPA

USA President Joe Biden soovib jätta riigi kaitsekulud praegusele tasemele, tehes ettepaneku suurendada seda erinevalt oma eelkäijast Donald Trumpist vaid marginaalselt 715 miljardi dollarini. 

Vabariiklastest seadusandjad aga nõuavad suuremat eelarvet, väites, et Hiina kasvava sõjalise jõu taustal nõrgestab praegune ettepanek Ühendriikide sõjaväge. 

Biden küsis 1. oktoobril algavaks 2022. rahandusaastaks kaitsele ja riiklikule julgeolekule kokku 753 miljardit dollarit. 

Sellest 715 miljardit läheks Pentagonile, mis on küll pisut enam praeguseks rahandusaastaks eraldatud 704 miljardist, kuid tähendab inflatsiooninumbreid silmas pidades väikest langust. 

Bideni eelarve toetab USA sõjalaevastiku laiendamist seoses murega Hiina edusammude pärast, mida kaitseministeerium peab riigile suurimaks väljakutseks. 

Biden paneb ette ka uuendada riigi tuumarelvastust ja tugevdada selle kohaletoimetamise süsteeme – pommitajaid, allveelaevu ja rakette.  

Ligi 107 miljardit ehk rohkem kui eales varem läheks relvadele ja kaitsega seotud uurimis- ja arendustööle. Oluline fookus on sealjuures hüperhelikiirusega rakettidel, tehisintellektil, mikroelektroonikal ja autonoomsetel sõidukitel. 

Kuid oluline rõhk on asetatud ka sõjalistele operatsioonidele silmas pidades kliimamuutust. 

«Riiklikule julgeolekule on ülitähtis, et USA sõjalised rajatised ja missioonide kriitilised võimed, mida need rajatised toetavad, oleksid .... äärmuslike ilmastikutingimuste suhtes vastupidavad,» ütles Valge Maja oma kulutuste ettepanekus.

Ühtlasi näeb plaan ette sõjaväelaste palga mõõdukat tõusu.

Kui vabariiklastest seadusandjate hinnangul peaks kaitsele kulutama märgatavalt rohkem, siis demokraatide nõndanimetatud progressiivse tiiva esindajad leiavad, et seda tuleks hoopis kärpida. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles