Prantsuse minister süüdistab Türgit sohvaskandaalis (3)

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen seisab, samas kui Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan istet võtavad.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen seisab, samas kui Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan istet võtavad. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsusmaa Euroopa asjade minister Clément Beaune ütles täna, et Türgi seadis Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile lõksu, tõrjudes ta Ankaras visiidil olles kohtumisel kõrvalisele istekohale. Intsident pälvis kiirelt «sohvasakandaali» nime. 

Türgi presidendiameti käik, millega ei lastud von der Leyenil istuda president Recep Tayyip Erdoğani ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheli kõrvale, oli «Türgi poolt solvang», ütles Beaune telekanalile RTL.

«Türgi käitus halvasti,» ütles ta, lisades, et see on Türgi probleem ja me ei tohiks eurooplaste hulgast süüdlast otsida. 

Von der Leyeni kõrvaletõrjumine on tekitanud süüdistusi nii Türgi kui ka Brüsseli suunal. 

 Ankara väidab aga, et vahejuhtum oli tingitud kahe Euroopa institutsiooni, ülemkogu ja komisjoni, vahelistest segadustest.

Micheli meeskond kinnitab, et neil ei olnud enne teisipäeva kohtumisruumi ligipääsu, kuid anti teada, et rahvusvahelise protokolli järgi siseneb ülemkogu eesistuja enne komisjoni presidenti.

Beaune'i sõnul oli tegemist lõksuga, milles osalesid selle ülesseadja ja lõksu astunu, «aga mina süüdsitaksin pigem lõksu ülesseadjat», leidis ta. 

Kui Itaalia peaminister Mario Draghi nimetas Erdoğani «diktaatoriks», siis Beaune'i sõnul on Türgi puhul tegemist «tõelise probleemiga, kus puudub austus demokraatia vastu ja on võetud suund autokraatiale», mistõttu Euroopal tuleb olla Türgiga väga kindlameelne. 

Ta märkis ka, et Euroopa institutsioonid peaksid olema tugevamad ja oleks hea, kui täitevvõimu puhul oleks tegemist ühe selge juhiga. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles