Jaapani peaminister kohtub esimese välisliidrina Joe Bideniga

Copy
Jaapani peaminister Yoshihide Suga.
Jaapani peaminister Yoshihide Suga. Foto: EPA / Scanpix

Jaapani peaminister Yoshihide Suga suundub neljapäeval visiidile Washingtoni, ta on esimene välisriigi liider, kes külastab Valget Maja president Joe Bideni ametiajal.

Suga loodab uuendada tähtsat partnerlussuhet Washingtoniga pärast Donald Trumpi ametiaega ning arutada ühiseid samme aina jõulisemaks muutuva Hiina suhtes.

Tokyoas nähakse Suga visiidis märki, et USA seab Ida-Aasia oma diplomaatia prioriteetide hulka, ütles Jaapani välispoliitika mõttekoja president Kunihiko Miyake.

«See tähendab, et Washington jagab nüüd Jaapani muresid dramaatilise muutuse pärast Ida-Aasia strateegilises keskkonnas viimase aastakümne jooksul,» ütles endine välisministeeriumi ametnik Miyake.

Jaapan on avaldanud üha valjemalt muret Hiina tegevuse pärast, eelkõige vaidlusaluste Senkaku ehk Diaoyu saarte ümbruses, mida mõlemad peavad endale kuuluvaks.

Bideni ja Suga ühisavalduses ilmselt kinnitatakse, et Tokyo kontrolli all olevad saared on Jaapani-USA julgeolekuleppe kaitse all. Samuti ilmselt viidatakse murele inimõiguste pärast Hongkongis ja Xinjiangis.

Ajaleht Financial Times kirjutas sel nädalal, et Washington tahab ühisavaldust Taiwani kohta. See oleks kahe riigi liidri esimene selline samm alates 1969. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles