Valgevene opositsioon peab Lukašenka vandenõujuttu provokatsiooniks (3)

Copy
Valgevenelased tapetud meelavaldajat Raman Bandarenkat mälestamas.
Valgevenelased tapetud meelavaldajat Raman Bandarenkat mälestamas. Foto: Reuters/ScanPix

Valgevene opositsiooni sõnul on väited kavandatud riigipöörde ja president Aljaksandr Lukašenka tapmiskatse kohta selge eriteenistuste provokatsioon. 

Lukašenka rääkis laupäeval, et teatud isikud olevat kavandanud tema tapmist ja võimuhaaramist.

Väidetavalt võeti osa vandenõulastest kinni Moskvas pärast seda, kui Minsk palus abi Vene presidendilt Vladimir Putinilt ja föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) juhilt Aleksandr Bortnikovilt.

FSB teatel kavandas Valgevene presidendiks kandideerinud advokaat Jurõi Zjankovitš Valgevenes 9. mail riigipööret ning teda olevat nõustatud USA-st ja Poolast.

Opositsiooni sõnul on riigiorganite ja Lukašenka levitatud informatsioonil Venemaa ja Valgevene eriteenistustest lähtuva provokatsiooni tunnused. 

«Tuleb hoiduda kiirustavatest järeldustest ja otsustest, mis võivad kahjustada Valgevene riiklikke huve, suveräänsust ja sõltumatust,» on öeldud Valgevene opositsioonijuhi Svjatlana Tsihhanovskaja pressitalituse avalduses. 

Avaldus rõhutab, et Tsihhanovskaja seisab järjekindlalt Valgevene poliitilise kriisi lahendamise eest läbirääkimiste teel ning ausalt ja vabalt läbiviidud valimistega. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles