Moskva lubab Tšehhile «pretsedenditu» otsuse eest kätte maksta (1)

Copy
Venemaa saatkond Prahas.
Venemaa saatkond Prahas. Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa teatas pühapäeval, et maksab kätte Tšehhi valitsuse «pretsedenditu» otsuse eest saata riigist välja 18 Vene diplomaati, kes tuvastati kui luurajad.

«Rakendame vastumeetmeid, mis sunnivad selle provokatsiooni autoreid mõistma oma vastutuse täit ulatust kahe riigi vaheliste normaalsete suhete hävitamisel,» teatas Vene välisministeerium oma avalduses. 

Ministeerium ei täpsustanud, millised abinõud tarvitusele võetakse, kuid nimetas Tšehhi avaldust «absurdseks».

Tšehhi võimud teatasid laupäeval, et saadavad riigis välja 18 Vene diplomaati, keda kohalik luure tuvastas kui Vene välisluureteenistuse (SVR) ja Vene sõjaväeluure (GRU) agente ning keda kahtlustatakse seotuses 2014. aastal toimunud plahvatusega.

Tšehhi politsei otsib seoses 2014. aastal toimunud pommiplahvatusega kaht meest, kes kasutasid samu Vene passe, mida kasutasid topeltagent Sergei Skripali Suurbritannias mürgitada püüdnud isikud. Plahvatuses hukkus kaks inimest.

Moskva nimetas avaldust «vaenulikuks sammuks» ning väitis, et sellest kumab läbi «jälg» Washingtoni seotusest.

«Soovis valmistada Ühendriikidele heameelt olukorras, kus USA Venemaale sanktsioonid kehtestas, Tšehhi võimud isegi ületasid oma õpetajaid tiigi teisel kaldal,» lisas ministeerium.

Sel nädalal teatas USA Venemaale majandussanktsioonide kehtestamisest ning saatis välja 10 diplomaati seoses Kremli sekkumisega USA presidendivalimistesse, ulatusliku küberrünnaku ja muude vaenulike sammudega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles