EL vihjas, et ei pruugi AstraZeneca vaktsiini enam tellida

Copy
AstraZeneca vaktsiin.
AstraZeneca vaktsiin. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Euroopa Liidu siseturuvolinik Thierry Breton vihjas pühapäeval, et on võimalik, et EL otsustab AstraZenecat enam mitte tellida pärast viivitusi koroonavaktsiini esimeste partiidega.

«Oleme pragmaatilised. Minu prioriteet, mis puudutab vaktsiine, on tagada, et ettevõtted, kellega meil lepingud on, tarnivad need õigeaegselt,» lausus Breton telekanalile BFMTV.

Brüssel tellis algselt selle aasta esimeses kvartalis 120 miljonit doosi ja teises kvartalis 180 miljonit doosi Briti-Rootsi vaktsiini. Kuid ravimitootja «tarnis vaid 30 miljonit, tekitades probleeme, mida kõik nägid», lausus Breton. Ning teises kvartalis saabub veel vaid 70 miljonit doosi, jätkas ta, kuid lisas: «Midagi pole otsustatud. Läbirääkimised käivad».

Volinik kinnitas, et taolisi otsuseid «ei tehta epidemioloogilistel või meditsiinilistel põhjustel». «Kui vaatame infot, siis kaaluvad AstraZeneca vaktsiini tugevused haiguse üles,» ütles ta.

Prantsuse tööstusminister Agnès Pannier-Runacher oletas reedel, et EL ei pruugi oma lepingut AstraZenecaga 2022. aastal uuendada pärast seda, kui Taanist sai esimene Euroopa riik, kes lõpetas üldse vaktsiini kasutamise, millel kahtlustatakse harvaesinevaid, kuid tõsiseid kõrvalmõjusid.

Kuigi ka paljud teised riigid peatasid AstraZeneca kasutamise, vähemalt ajutiselt, siis enamus võttis selle siiski taas kasutusele pärast seda, kui Euroopa Ravimiamet (EMA) rõhutas vaktsiinist saadavat kasu, hinnates seda «ohutuks ja tõhusaks».

Pannier-Runacher ütles, et EL pole «alustanud läbirääkimisi Johnson & Johnsoni ja AstraZenecaga uue lepingu tegemiseks, samas kui alustasime juba läbirääkimisi Pfizer-BioNTechi ja Modernaga», kahe teise Euroopa turul oleva vaktsiinitootjaga.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles samuti sel nädalal, et Saksa biotehnoloogia ettevõte BioNTech ja USA farmaatsiahiid Pfizer näitasid end «usaldusväärsete partneritena, kes pidasid kinni oma lubadustest ja reageerisid kiirelt meie vajadustele».

Prantsusmaal tuvastati kokku 2,7 miljoni manustatud AstraZeneca vaktsiinisüsti kohta 23 korral harvaesinev tromboos ning kaheksa inimest suri selle tagajärjel.

Kuid valitsuse vaktsineerimise nõuandva kogu juht Alain Fischer ütles laupäeval Prantsuse raadiole, et üle 55-aastaste inimeste puhul kaaluvad vaktsiini kasud «väga tugevalt üles võimalike komplikatsioonide ohud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles