Bideni esimene välisvisiit hõlmab juunis G7, ELi ja NATO tippkohtumist

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: CNP/INSTARimages/Cover Images / Scanpix

USA president Joe Biden teeb esimese välisvisiidi juunis, osaledes esmalt Suurbritannias G7 tippkohtumisel, millele järgnevad kohtumine Euroopa Liidu liidritega ja NATO tippkohtumine Brüsselis, teatas reedel Valge Maja.

Bideni esimene välisvisiit rõhutab «tema panustamist meie liitude taastamisele, transatlantilise suhte elustamisele ning tiheda koostöö tegemisele meie liitlaste ja mitmepoolsete partneritega globaalsetele väljakutsetele reageerimisel ja Ameerika huvide paremal kaitsmisel», edastas Valge Maja.

Biden osaleb 11.-13. juunil Inglismaal Cornwallis G7 tippkohtumisel. Seejärel sõidab ta Brüsselisse, et kohtuda Euroopa Liidu liidritega ning osaleda 14. juunil NATO tippkohtumisel.

Enamik USA presidente on valinud esimeseks välisvisiidiks Ühendriikide naabrid Põhja-Ameerikas. Bideni eelkäija Donald Trump tegi oma esimese välisvisiidi aga Saudi Araabiasse.

Biden pidas veebruaris ja märtsis virtuaalse kahepoolse kohtumise Kanada ja Mehhiko liidritega. Eelmisel nädalal võttis ta Valges Majas vastu Jaapani peaministri Yoshihide Suga ning mais on kavas Lõuna-Korea riigipea Moon Jae-ini visiit Washingtoni.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel kinnitas reedel, et Biden kohtub Brüsselis tema ja Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles