VIDEO JA BLOGI Pentus-Rosimannus: tulevase riigieelarve puudujääk on 1,5 miljardit, eksperdid soovitavad kiiremini kärpida (24)

Postimees
Copy
Kaja Kallas ja Jaak Aab valitsuse pressikonverentsil.
Kaja Kallas ja Jaak Aab valitsuse pressikonverentsil. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus (Reformierakond) tõi tänasel valitsuse pressikonverentsil välja, et hoolimata kärbetest on 2022. aasta riigieelarve puudujääk 1,5 miljardit eurot. Ministri sõnul soovitab eelarvenõukogu neil defitsiiti kiiremini vähendada.

Rahandusminister rääkis pressikonverentsil, et tulevase aasta riigieelarve on väga suures defitsiidis. «Järgmise aasta riigieelarve eelnõu kulutuste maht on pisut üle 13,8 miljardi euro ja tulude pool on 12,3 miljardit eurot. Aga eelarvestrateegia nelja aasta käigus liigume eelarvepoliitika korrastamise poole. Ka eelarve defitsiidi vähendamise poole. See ei ole alati populaarne, popim on kulusid suurendada, kui neid kokku tõmmata. Aga see on riigi usaldusväärsuse seisukohast vältimatu ja oluline,» rääkis Pentus-Rosimannus, kuid tõdes, et 2025. aastaks tasakaaluni tõenäoliselt ei jõuta.

Pentus-Rosimannuse sõnul prognoositakse järgmise riigieelarve struktuurseks puudujäägiks 3,4 protsenti kogumajandusest. Rahandusministri sõnul soovitab valitsust nõustav teadusnõukogu vähendada see puudujääk alla kolme protsendi. «See tähendaks, et 2022. aasta eelarvet tuleks sügisel veel 200-230 miljoni võrra parandada. Naaseme selle arutelu juurde sügisel.»

Pensionitõusudest, Tallina haigla ehitamisest ja Ida-Virumaa vaktsineerimisest loe allolevast blogist.

Tagasi üles