Riigikogus otsitakse piisava toetusega presidendikandidaati (16)

BNS
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Ehkki riigikogus käib juba mõnda aega vaikne kompamine, kas erakondadel oleks võimalik leida selline presidendikandidaat, kellel oleks augustis riigikogus toimuvatel valimistel piisavat toetust, siis avalikkuse ees nimedest veel ei räägita, teatas kolmapäeval ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Esialgu oodatakse siiski, kas oma kandideerimisest teatab endine peaminister ja riigikogu esimees Jüri Ratas.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles, et erakonna esimees Ratas on lubanud teha oma otsuse presidendiks kandideerimise kohta kahe-kolme nädala jooksul: «Kui ta otsustab minna presidendikampaaniasse, siis on ilmselge, et kogu erakond läheb tema selja taha ja kui ta teeb teistsuguse valiku, siis erakond mõistab ka seda ja on ka selle eest väga tänulik. Siis me ei pea tegema erakorralist kongressi ja ei pea hakkama otsima uut juhti.»

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) on oma presidendikandidaadina välja käimas endist riigikogu esimeest ja erakonna riigikogu fraktsiooni juhti Henn Põlluaasa. Samas on erakonna esimees Martin Helme varem välja öelnud, et ka Ratas sobiks tema hinnangul presidendiks.

Helme sõnul käib juba mõnda aega riigikogus kompamine, kas oleks mõeldav leida kandidaat, kelle saab augustis riigikogus ära valida. Et see sünniks, peab kandidaat saama 68 häält, vastasel korral liiguvad valimised valimiskogusse. Kuna koalitsiooni häältest jääb puudu, peab kandidaat sobima ka vähemalt osale opositsioonist.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles