Läänemets: Karilaiu ettepanek Heremi vabastamiseks on ohtlik (8)

Postimees
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Sander Ilvest

Keskerakondlase Jaanus Karilaiu ettepanek kaaluda kaitseväe juhataja Martin Heremi ametist vabastamist, on riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimehe Lauri Läänemetsa hinnangul potentsiaalne oht põhiseaduslikule korrale.

«Kaitseväe juhataja on andnud vande Eesti Vabariigile ja tegutseb selle hüvanguks. Kui mõni erakond hakkab nõudma tema poliitikale ustavat kaitseväge, siis on midagi väga valesti,» ütles Läänemets.

Läänemetsa sõnul pole probleemiks kaitsevägi. «Probleemiks on kärpeplaan, kus valitsus ei julge teha poliitilisi otsuseid kokkuhoiuks, vaid on veeretanud need asutuste juhtide kaela. Pole midagi halba selles, kui avalikkus riigi tulevikule kaasa mõtleb. Valitsuserakonnad peaksid endale tunnistama, et avalikkuse reaktsioon ei ole olnud mitte valitsuse kokkuhoiukava pooldav, vaid on selge seisukoht, et riigikaitses antud lubadusi tagasi ei võeta,» rääkis ta.

Läänemetsa hinnangul on suurem osa ühiskonnast praegu segaduses, sest on raske mõista, kuidas üldse on võimalik end kriisist välja kärpida. Pigem oodatakse toetuseid ja pihtasaanute jalule aitamist ning siin on ka riigikaitse toimimise lubadustel oluline koht, lausus ta.

«Kui Keskerakond hakkab nõudma oma poliitilisest kursist lähtuvalt kaitseväe juhatajalt lojaalsust, peab riigijuhtimisest kõrvale astuma erakond, mitte kaitseväe juhataja,» ütles Läänemets.

Karilaid avaldas eile «Esimeses stuudios» arvamust, et Herem tegi suure vea, kui saatis pühapäeval laiali koondamisplaane puudutava pressiteate, ilma et oleks rääkinud poliitilise tasandiga.

«Ma arvan, et on hetk, kus kaitseminister Kalle Laanet peaks tegema talle (Heremile) vähemalt suulise hoiatuse. Ja kui ta sellest aru ei saa, siis vabariigi valitsus võiks ta tegelikult ametist vabastada. Sest sellisel viisil rahuajal ühiskonda destabiliseerida ja anda sõnumeid, mis on veel läbi rääkimata, tekitada selline segadus – ma arvan, et see on suur viga,» sõnas Karilaid.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles