Seeder: Karilaid peaks eelkõige ise peeglisse vaatama (5)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Erakond Isamaa esimees Helir-Valdor Seedri sõnul tuleks Keskerakonna poliitikul Jaanus Karilaiul peeglisse vaadata, kuna kaitseväe juhataja Martin Herem ei ostustanud, et riigikaitse kulutusi tuleks koomale võtta, vaid seda tegi valitsuskoalitsioon. Lisaks ei nõustu Seeder Sotsiaaldemokraatliku Erakonna poliitiku Lauri Läänemetsa arvamusega.

«Ma arvan, et on hetk, kus kaitseminister Kalle Laanet peaks tegema talle (kaitseväe juhatajale Martin Heremile – toim.) vähemalt suulise hoiatuse. Ja kui ta sellest aru ei saa, siis vabariigi valitsus võiks ta tegelikult ametist vabastada. Sest sellisel viisil rahuajal ühiskonda destabiliseerida ja anda sõnumeid, mis on veel läbi rääkimata, tekitada selline segadus – ma arvan, et see on suur viga,» sõnas Karilaid neljapäeval «Esimeses stuudios».

Helir-Valdor Seederi sõnul on Karilaiu väljaütlemine tüüpiline näide sellest, kuidas püütakse poliitilist vastutust edasi veeretada ametnikele ja teenistujatele, sest riigikaitse kulutuste kärpimist otsustati valitsuses, kus osales kaitseminister mitte Martin Herem. «Poliitiline otsus, mlle tagajärgi pidid teadvustama poliitikud ja eelkõige kaitseminister, kes valitsuskabinetis nõustus sellega. Lihtne on olla lihtsalt postkast, mida kaitseminister Laanet üritab mängida,» lausus Seeder. «Ühelt poolt saab sisendi rahandusministrilt, kui palju tema valdkond peab kärpima, siis edastab selle kaitseväe juhatajale ja jääb ootama, millal infoliin valmis ettepanekutega tagasi põrkub,» selgitas Seeder ja toonitas, et ükski minister ei saa oma elu nii lihtsaks elada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles