KOV VALIMISED ⟩ Sügisel nõustab valijaid infotelefon

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kohaliku omavalitsuse valimised toimuvad 11. oktoobrist 17. oktoobrini 2021.
Kohaliku omavalitsuse valimised toimuvad 11. oktoobrist 17. oktoobrini 2021. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
  • Kohaliku omavalitsuse valimised toimuvad 11. oktoobrist 17. oktoobrini
  • Valijad saavad helistada 7. oktoobrist 18. oktoobrini

Oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel aitab esimest korda valijate küsimustele vastata Häirekeskus ja seda ööpäev läbi. Valimiste infotelefonilt saab vastused üldistele valimistega seotud küsimustele. Keerulisema mure korral suunab häirekeskus kõne edasi eksperdile.

Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe märkis, et tänavu hakkas kehtima hulk valimisseaduste muudatusi ja sellega seoses on oodata palju küsimusi. «Kohalikel valimistel saavad valida kõik alaliselt Eestis elavad inimesed, kes on vähemalt 16-aastased. On hea meel, et nende küsimustele aitab vastata sisse töötatud teenusega kogenud partner.»

Häirekeskuse peadirektori Kätlin Alvela sõnul on koroonapiirangutega seotud küsimuste tulvale vastamisega saadud tugev kogemus. «Eelmise aasta märtsist avatud riigiinfo telefon on vastanud tänaseks juba üle 222 000 koroonaviirusega seotud kõnele ja on suur rõõm, et saame oma kogemust rakendada ka kohalike valimistega seotud küsimustele vastates. Meie kogenud operaatorid vastavad valijate küsimustele kolmes keeles ja ööpäev läbi.»

Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe ja Häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela.
Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe ja Häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela. Foto: Erakogu

Valimiste infotelefoni teenust veab riigi valimisteenistus. Kiiretele küsimustele valimiste toimumise aja, koha, korralduse, hääletamisviiside ja kandidaatide kohta leiab helistajale vastuse Häirekeskuse töötaja. Lisaks vastatakse esmatasandil kõik küsimused kontaktandmete leidmise, Covid-19 ajal valimiste korralduse ohutuse tagamise ja valimiste ligipääsetavuse kohta.

Keerulisematele valimistega seotud küsimustele vastavad Riigi Infosüsteemi Ameti, riigi valimisteenistuse ning siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse eksperdid. Kõned suunab õigele asutusele edasi Häirekeskus. Korralduse eesmärk on leida valija küsimustele ja muredele vastus sujuvalt ühe telefonikõne või kõnevoo abil.

Valimiste infotelefonile 631 6633 saab kohalike valimiste korraldusega seotud küsimustes helistada 7. oktoobrist 18. oktoobrini 2021. Küsimustele vastatakse eesti, vene ja inglise keeles.

Kohaliku omavalitsuse valimised toimuvad 11. oktoobrist 17. oktoobrini 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles