Ministrid pööravad tähelepanu toiduraiskamisele

Copy
Detsembrikuisest ostukorvi hinnavõrdlusest selgub, et kõige kallim toidupood on Selver. Soodsaimad on Grossi ning Maxima kauplused. Foto on illustratiivne.
Detsembrikuisest ostukorvi hinnavõrdlusest selgub, et kõige kallim toidupood on Selver. Soodsaimad on Grossi ning Maxima kauplused. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, keskkonnaminister Tõnis Mölder ja maaeluminister Urmas Kruuse kutsuvad üles liituma toidupäästmise väljakutsega. Ministrid otsustasid alates sellest nädalast lähtuda toidupäästmise nippidest ja pöörata tähelepanu toiduraiskamise vähendamisele laiemalt.

Riisalo, Mölder ja Kruuse osalevad kolmapäeval toidujäätmete tekke vältimise ja toiduannetamise edendamise infopäeval, kus antakse omavalitsustele, heategevusorganisatsioonidele, erialaliitudele, kaubanduskettidele ja toitlustajatele ülevaade kolme ministeeriumi tegevustest toidu päästmiseks ja raiskamise vähendamiseks.

«Meil on suur samm veel astuda, et päästa see kvaliteetne toit, mis läheb äraviskamisele, nende inimeste jaoks, kes seda igapäevaselt vajavad,» ütles Riisalo. «Näeme, et abivajajate arv kasvab ja annetusi vajavate inimeste arv on aastaga võrreldes kasvanud pea 100 sada protsenti. Kui 2021. aasta veebruaris oli ostetud toiduabi jagamisel abivajajate arv 12 500, siis maikuus juba 18 000 inimest. Peame suutma enam veenda ja kaasata neid ettevõtteid, kus toit üle jääb ja peame annetamise tegema võimalikult lihtsaks,» sõnas ta. 

Eesti kodumajapidamistes läheb ühe elaniku kohta aastas raisku 26 kilogrammi toitu, mille väärtus kõigi kodumajapidamiste peale on ligi 98 miljonit eurot. 

«Võiks ju tõdeda, et pole hullu, tekitame paljudest rikkamatest riikidest vähem toidujäätmeid. Kuid keskkonnaprobleemide puhul ei saa me mõelda, et kuskil kellelgi on veel halvem ja ärme seni pinguta, kuni oleme neile järele jõudnud,» rääkis Mölder. «Vaadates kasvu Eesti kontekstis, mõistame, et meilgi on oluline astuda samme selleks, et vähendada toidu äraviskamist,» lisas ta.

Kolme ministeeriumi ja üle 50 organisatsiooni kaasabil koostati 2020. aastal toidujäätmete tekke vältimise ja toidupäästmise tegevuskava, mida nüüd ellu viiakse.

«Meie igapäevase toidulaua katavad tuhanded inimesed oma raske ja tänuväärse tööga,» nentis maaeluminister Urmas Kruuse. «Hooliva suhtumise kaudu toidusse saad avaldada tänu toidu tootjatele. Kuna kõige rohkem toitu läheb raisku kodudes, tee oma esimene samm ja osta edaspidi ainult nii palju toitu, kui sinu pere jõuab ära süüa,» lisas ta.

Riisalo, Mölder ja Kruuse alustavad sel nädalal ühes peredega toidupäästmise väljakutsega ja kavatsevad ka edaspidi rakendada koduköökides toiduraiskamist vältivaid nõuandeid ja soovitusi. Kuidas ministritel läheb ning millistest nippidest kõige rohkem kasu lõigatakse, saab jälgida ministrite sotsiaalmeediakanalites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles