Paet: EL peab suhetes Venemaaga olema ühtne

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet on seisukohal, et Euroopa Liit peab Venemaaga peetavates kohtumistes tegutsema ühtselt, nii nagu liikmesriigid varem on kokku leppinud. 

Euroopa Liidu riikide juhid leppisid täna öösel kokku, et ELi riikide ja Venemaa tippkohtumist praegu ei tule. Suhete alus on viis põhimõtet, milles EL leppis kokku pärast seda, kui Venemaa Krimmi annekteeris. «See kinnitati öisel kohtumisel üle,» rääkis Paet. Seega Euroopa Liit nõuab Venemaalt Minski lepete täitmist, kui võtmetingimust ELi-Vene suhete arenguks. 

«Üks viiest põhimõttest on ka valikuline koostöö Venemaaga, mille tingimusi ja formaate arutatakse ülemkogus tulevikus. Reaalsuses võib see tähendada, et ülemkogu president Michel ja Komisjoni president Von der Leyen võivad Vene juhtidega siiski vajadusel kohtuda,» kirjeldas Paet. 

ELi riikide juhid väljendasid üle aastate positiivset hoiakut idapartnerlusriikide kavatsuste suhtes ning tunnustati nende Euroopa-püüdlusi. Eurosaadiku hinnangul ei ole praeguses olukorras võimalik, et taoline tippkohtumine saaks tuua lisaväärtusi. «On ju klaar, et Venemaa teab niigi ELi seisukohti rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste rikkumise osas Ukrainas, Gruusias, Vene opositsioonijuhtide suhtes jne. Ja suhete halb seis on põhjustatud Venemaa tegudest, mis rikuvad rahvusvahelist õigust ning inimõigusi,» lisas Paet. 

«Loodetavasti ei too tänaöine Euroopa Ülemkogu seisukoht kaasa aga seda, et mõned liikmesriigid tunnevad end julgustatuna korraldada Venemaaga kahepoolseid kohtumisi, sest ELi riikide-Vene tippkohtumisi ei toimu veel teadmata aja,» lisas eurosaadik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles