Keskerakondlane ministritele: kas põlevkiviuuringute rahastust on suurendatud?

Meinhard Pulk
, toimetaja
Copy
Dmitri Dmitrijev
Dmitri Dmitrijev Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Dmitri Dmitrijev küsib kirjas ministritele, kas põlevkivi ja teiste Eesti maavarade uurimiseks suunatud rahastust on suurendatud.

Riigieelarvest on teadus- ja arendustegevusele eraldatud täiendavaid rahalisi vahendeid. Kas sellest tulenevalt on suurendatud ka põlevkivi ja teiste Eesti maavarade kasutamise parima võimaliku tehnika arendamiseks suunatud rahastust, küsib riigikogu põlevkivi ja teiste Eesti maavarade uurimise toetusrühma esimees Dmitrijev valdkonnaga seotud ministritele saadetud algatuskirjas.

Dmitrijevi sõnul on riigikogu otsusega kinnitatud arengudokumendis «Maapõuepoliitika põhialustes aastani 2050» kirjas, et maapõue ja seal leiduvaid loodusvarasid uuritakse ning kasutatakse Eesti ühiskonnale võimalikult suurt väärtust looval moel, arvestades keskkonnaalaseid, sotsiaalseid, majanduslikke, geoloogilisi ja julgeoleku aspekte.

«Toetusrühma esimehena palun tuua välja, mis on ministeeriumite üldised plaanid ja tegevused järgnevatel aastatel põlevkivi ning teiste maavarade uurimise valdkonnas,» ütleb rahvasaadik.

Hiljuti moodustatud toetusrühma peamiseks eesmärgiks on toetada Eesti põlevkivi ja teiste maavarade edasist uurimist ning nende ümbertöötlemiseks võimalikke komplekssete tehnoloogiate arendamist, mis tagaksid maavara kasutusele võtmist võimalikult efektiivsel viisil.

«Põlevkivi on Eesti üks peamisi maavarasid ja oluline keemiatööstuse tooraine. Uuringute läbiviimine ning teadus- ja arengutegevuse toetamine antud valdkonnas on ülioluline nii majanduslikel kui ka sotsiaalsetel põhjustel. Eesti ettevõtete ja teadlaste koostöös on uuritud uuenduslikke põlevkivi kasutamise tehnoloogiaid ja uuringutega on mõistlik jätkata. See aga eeldab riigi suuremat panust,» rõhutab Dmitrijev.

Algatuskiri saadeti haridus- ja teadusminister Liina Kersnale, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutile ning majandus- ja taristuminister Taavi Aasale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles