Liimets: Valgevene surve Leedule on väga üheselt ka Eesti mure (2)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets (Keskerakond).
Välisminister Eva-Maria Liimets (Keskerakond). Foto: Sander Ilvest

Välisminister Eva-Maria Liimets külastas Leedus Paberdas välismaalaste registreerimiskestust ja kohtus ka Eesti politseiüksuse ESTPOL5-ga. Välisminister kinnitas, et Eesti on valmis Leedulasi rändesurves aitama ja arutab abivõimalusi homsel valitsuskabineti nõupidamisel. 

«Mul oli väga hea meel kohtuda ESTPOL5 liikmetega ja tänan neid, et nad olid esimesel võimalusel valmis Leedu piirivalvele appi tulema. Nende panus on otsene näide Eesti ja Leedu väga lähedastest suhetest ning sellest, kuidas teineteist rasketes olukordades toetame. Valgevene režiimi surve Leedule on väga üheselt ka Eesti mure,» tänas Liimets.

«Meie jaoks on vastuvõetamatu, et Valgevene režiim asus oma hiljutisi ähvardusi teoks tegema ja kasutab inimkaubandust oma Euroopa Liitu kuuluva naabri vastu poliitilise mõjutusvahendina,» sõnas välisminister.

Tänane olukord seab ministri sõnul suure koormuse nii Leedu piirivalvele kui ka riigile endale, kes on kehtestanud hädaolukorra ja otsib rändekriisile lahendust. «Arutasime neid küsimusi tänasel kohtumisel põhjalikult Leedu välisministri Gabrielius Landsbergisega, kes andis meile ülevaate kujunenud olukorrast ja nende riigi rändesurvega toimetulekust. Leppisime kokku, et tõstatame selle küsimuse uuel nädalal toimuval Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel,» lisas Liimets.

Välisminister Liimets kohtus kümneliikmelise ESTPOL5 meeskonnaga Pabreda välismaalaste registreerimiskeskuses, kus arutati rändesurvet Leedu-Valgevene piiril ka Leedu ase-siseminister Arnoldas Abramavičiusega ning piirivalve ja välisministeeriumi esindajatega. «Kinnitasin, et Eesti on valmis Leedut rändesurvega tegelemisel aitama ning arutab meie võimalusi selleks homsel valitsuskabineti nõupidamisel,» ütles Liimets.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles