Seeder: eesmärk peab olema, et Eesti koolid töötavad eesti keeles (6)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Otse Postimehest stuudios oli Helir-Valdor Seeder. Saatejuht Toomas Kask.
Otse Postimehest stuudios oli Helir-Valdor Seeder. Saatejuht Toomas Kask. Foto: Andres Haabu

Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles Yana Toomi vene kooli teemalisi arvamusavaldusi kommenteerides, et perekondadele tuleb jätta võimalus valida lastele sobiv õppekeel. Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul mõjub Ratase toetus ootamatult. 

Ratas rääkis rahvusringhäälingule, et tema erakond seisab valikuvõimaluse eest, samal ajal keeleõpet arendades. «Meil tuleb hoida ja arendada eesti keelt ja kultuuri ning säilitada ka muu emakeelega lastele pakutavat hariduse taset ja valikuvõimalusi austades meie kogukondade kultuurilist eripära,» lausus ta. 

Seederi sõnul õigust valida sobivat õppekeelt ei eksisteeri kusagil. «Võib-olla leidub Eestiski perekondi, kelle lapsele oleks kõige sobivam näiteks suahiili keel. Õppekeele riiklikes ja omavalitsusele kuuluvates koolides otsustab ikkagi koolipidaja, lähtudes seadusest ja riiklikust keele- ja hariduspoliitikast, mitte lapsevanemad,» sõnas Seeder. 

Tema hinnangul peab riik kiiremas korras kakskeelsest koolisüsteemist jagu saama ja minema kõigis kooliastmetes üle eestikeelsele õppele. «Siin ei tohi olla kahetimõistmist ega inimeste lollitamist. Pikaajaline eesmärk peab olema, et Eestis töötavad koolid eesti keeles ja jutul lõpp,» ütles ta. 

Seederi sõnul näitab praktika, et koolide eestikeelseks kuulutamisel on tulemuseks hoopis eesti kooli venestamine. «Seetõttu tuleb nimetatud eesmärgi poole liikuda mõistliku tempoga, suurendades järk-järgult eestikeelse õppe mahtu vene koolides,» pakkus ta välja. «Ühtlasi tuleb jälgida, et see õpe oleks heal tasemel ja heas eesti keeles, mitte puru silmaajamine mingi linnukese nimel,» ütles ta.  

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles