Galerii ⟩ Priit Sibul: pole teada, kas Soomerel on üldse koalitsiooni toetus (3)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Riigikogu Isamaa fraktsiooni liikmed kohtusid presidendikandidaadiks pakutud Tarmo Soomerega. Isamaa peasekretäri Priit Sibula sõnul oli kohtumise üks olulisemaid küsimusi see, kas Soomerel on olemas koalitsioonierakondade (Keskerakonna ja Reformierakonna) toetus.

Sibula sõnul on tekkinud veider olukord, kus Keskerakonna esimees Jüri Ratas on presidendikandidaadiks välja pakkunud Tarmo Soomere, kuid ametlikku toetust Soomerele ei ole.

«Meil on täna justkui koalitsioonierakonna esimehe poolt välja pakutud kandidaadi nimi, kuid samas on Keskerakond ja ka Reformierakond end avalikult Soomerest distantseerinud. Tänase kohtumise üks eesmärkidest ongi teada saada, kas Soomerel on olemas koalitsiooni toetus või mitte,» ütles Sibul viidates sellele, et riigikogus presidendi valimiseks on vaja minimaalselt Reformierakonna, Keskerakonna ja ühe opositsioonierakonna toetust.

Kindlasti tuleb teemaks ka välispoliitiline mõõde, sest vaadates Leedu piiril toimuvat ja Venemaa üha agressiivsemat poliitikat Euroopas on presidendi roll väga oluline.

Sibul rõhutas, et kohtumisel on kindlasti olulised ka väärtuspõhised küsimused.

«Presidendi ameti juurde käib paratamatult ka maailmavaade ja kindel väärtusruum. Olulisel kohal on tema nägemus rahvusriigi kestmisest ja presidendi rollist parlamentaarses riigis. Kindlasti tuleb teemaks ka välispoliitiline mõõde, sest vaadates Leedu piiril toimuvat ja Venemaa üha agressiivsemat poliitikat Euroopas on presidendi roll väga oluline,» ütles Sibul.

«Oli asjalik kohtumine, kus oli palju küsimusi ja saime põhjalikud vastused,» ütles neljapäeva õhtul Isamaa esimees ja fraktsiooni juht Helir-Valdor Seeder. Ta lisas, et seisukohti Tarmo Soomere sobivuse osas erakond ei kujundanud.

«Oleme valmis riigikogus otsima ühisosa, et valida ära presidendikandidaat riigikogus ja soovime saada teada ka teiste parlamendierakondade hoiakuid,» lisas Seeder.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles