Ligi: Soomerele sai saatuslikuks poliitkogemuse puudumine (11)

BNS
Copy
Otse Postimehest: Jürgen Ligi
Otse Postimehest: Jürgen Ligi Foto: Tairo Lutter

Presidendikandidaadina koalitsiooni toetuseta jäänud akadeemikule Tarmo Soomerele sai saatuslikuks poliitilise kogemuse nappus, märkis Reformierakonna veteranpoliitik Jürgen Ligi, kes enda väitel ise toetas Soomere riigipeaks kandideerimist.

Ligi sõnul mängisid Soomere kahjuks kaks asjaolu. «Esiteks ei hakata ise presidendiks tulema ega öelda ajakirjanduses, et ollakse nõus hakkama. See peletab. Enne tuleb välja uurida potentsiaalne toetus, rääkimata enesekriitikast. Üks akadeemik, muide, on selle vea juba teinud, et tuli välismaalt kandideerimise sõnumiga, aga ei leidnud eest valijaid,» kirjutas Ligi sotsiaalmeedias.

Tema sõnul osutabki see teisele probleemile ehk poliitilise kogemuse puudumisele. «Seda kogemust on vaja aru saamiseks riigi ja poliitika toimimisest ja väga erinevatele küsimustele vastamiseks. Nende küsimustega ei ole läinud kuigi rahustavalt ja eri auditooriumides antud vastused pole vähemalt meedia vahendusel klappinud, mis taas on kogenematuse tõend,» märkis Ligi.

«Need küsimused puudutavad aga sise- ja välispoliitikat ja lõputut arvu erialapoliitikate debatte, mis on juba peetud. Ja ootus on ju, et president suudab särada ja riigi teiste jaoks särama panna. Aga Soomere puhul polnuks karta mingeid põhimõttelisi ebaõnnestumisi ja tal oli tahe õppida. See oli ka põhjus, miks olin valmis mitte ainult teda toetama, vaid veensin ka kolleege olema valmis samaks,» ütles Ligi.

Ligi hinnangul on kogu presidendivalimiste krooniline haigus see, et püütakse raiuda oma, suruda oma isiklikku lemmkut ja parteikandidaati, kui vaja on kompromissi. «Too tihti ei vaimusta, aga vastab ameti eripärale,» lisas Ligi.

Soomere jäi erakondade toetuseta

Riigikogu esimees Jüri Ratas teatas täna pärast kohtumist riigikogus esindatud erakondade esimeestega, et Tarmo Soomere ei pälvi piisavat toetust presidendiks valimiseks.

«Tänasel kohtumisel parlamendierakondade juhtidega arutasime fraktsioonide ja võimaliku presidendikandidaadi vahel toimunud kohtumiste tulemusi. Tõdesime, et Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere ei pälvi piisavat toetust, mis võimaldab valida järgmist presidenti riigikogus 30. augustil,» kirjutas Ratas sotsiaalmeediapostituses.

«Samuti leppisime kokku jätkata koostööd ühise laiapindse kandidaadi seadmiseks. Selleks kohtume uuesti tuleva esmaspäeva õhtul,» märkis Ratas.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles