Uued piirangud Kaja Kallas: pandeemia nähtamatuid ohvreid on juba niigi liiga palju (21)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Peaminister Kaja Kallas
Peaminister Kaja Kallas Foto: Madis Veltman

Peaminister Kaja Kallas (RE) selgitas sotsiaalmeedias, milliste valikute ees oli valitsus, kui pidi kehtestama homsest jõustuvad uued koroonapiirangud. 

Kallas on saanud tagasisidet, et neljapäeval jõustuvad uued piirangud toovad paljudele vaktsineeritutele ja läbipõdenutele uut kindlustunnet. 

«Aga mõistan ka nende inimeste pahameelt, kes end vaktsineerinud pole ja kes peavad hakkama end testima, et tõestada oma nakkusohutust,» kirjutas peaminister.

Ta selgitas lähemalt, millises olukorras on Eesti ning milliste valikute vahel tuli valida. «Kuna pandeemia ei ole kuhugi kadunud (iga päev nakatub suurusjärgus 300 inimest, haiglates on ligi 100 Covidi patsienti), siis meil on sisuliselt kolm valikut,» lisas ta. 

Esimene valik: mitte ühtegi piirangut

«Kuna vaktsineerimata on veel siiski üsna suur hulk Eesti inimesi, umbes kolmandik, siis selle tulemusel hakkaksime nägema, et haiglate voodid täituvad Covidi-haigetega ja haiglad peaksid taas plaanilist ravi piirama,» kirjeldas Kallas.

Ta meenutas, et see kogemus, mis juhtub siis, kui plaanilist ravi piiratakse, on paljudel juba varasemast omast käest või lähedaste näitel olemas. «Usun, et selle kordumist ei soovi meist keegi,» lisas Kallas. 

Teine valik: piirata kõik, sõltumata vaktsineeritusest 

«Andmed näitavad, et enamik vaktsineeritutest ei jää koroonasse või ei põe seda haigust raskelt. Arvestades, et meie eesmärk on leevendada koormust haiglatele, vaktsineeritute piiramine sellele oluliselt kaasa ei aitaks,» selgitas Kallas.

Ta lisas, et ulatuslikud piirangud tähendaksid ka spaade, kohvikute ja teatrite sulgemist, mis omakorda tähendaks paljudele inimestele töökohtade ja sissetulekute kadu. «Nähtamatuid ohvreid on sel pandeemial olnud juba niigi liiga palju,» kirjutas Kallas. 

Kolmas valik: püüda hoida ühiskond avatuna

«Seda saab teha, eristades neid keskkondi, kus inimeste nakkusohutust on võimalik kontrollida Covid-tõendite abil (näiteks restoranides, teatrites, muuseumites, spaades), ja neid keskkondi, kus seda võimalik teha ei ole (näiteks kauplused, ühistransport, kirikud),» kirjutas peaminister.

Kohtades, kus on võimalik Covid-tõendeid kontrollida, saavad vaktsineeritud või muul moel (näiteks testiga) oma nakkusohutust tõendavad inimesed jätkuvalt edasi käia, lisas Kallas. 

«See tähendab, et ühiskond ja majandus jäävad avatuks, alles jäävad töökohad, aga koormus haiglatele ei peaks kasvama nii suureks, et teisi haigusi enam ravida ei saa,» selgitas valitsusjuht. 

«Need on valikud, mille ees seisame,» nentis Kallas. «Ükski pole ideaalne, kuid kolmas, ühiskonda ja majandust võimalikult avatuna hoidev valik, on neist siiski parim. Seetõttu palun kõigilt mõistvat suhtumist,» märkis peaminister ja lisas, et need piirangud on ajutised. 

«Kui haigus ühel hetkel taandub, saame ka piirangutest loobuda. Hetkel seda paraku veel ei paista, aga igaühel on võimalik anda oma panus pandeemia leevendamisesse. Eesti avatus on meie kõigi kätes,» kirjutas Kallas. 

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles