Marina Kaljurand: riigikogulased, hääletage nii, et järgmisel päeval poleks piinlik (2)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Marina Kaljurand (SDE, S&D)
Marina Kaljurand (SDE, S&D) Foto: Remo Tõnismäe

Sotsiaaldemokraadist eurosaadik Marina Kaljurand presidendivalimistel kaasa lüüa ei saa, kuid julgustab riigikogu liikmeid otsustamisel vältima poliittehnolooge ning hääletama nii, nagu ise õigeks peavad.

Presidendivalimiste esimene voor riigikogus kukkus läbi ning ainsal presidendikandidaadil Alar Karisel jäi valituks saamisest viis häält puudu. 

«Kogu päeva käis süüdlaste otsimine - kes ikka valetas ja kuhu jäid puuduvad hääled. Kõik süüdistasid kõiki, mõned argumendid jäid väga veidraks. See kõik meenutab järjest enam 2016 valimisi, kui oli samuti nii valetamist kui vassimist kui valijameeste «ärakasutamist»,» kirjeldas Kaljurand. 

«Mina ei saa Eesti Vabariigi presidenti valida. Aga minu üleskutse riigikogu liikmetele on - ärge minge kaasa erakondliku «sundhääletamisega» ega poliittehnoloogiliste mängudega,» kutsus Kaljurand saadikuid üles. 

«Hääletage nii, et teil ei oleks järgmisel päeval piinlik. Sest teil on rahva mandaat ning te olete oma otsustes vabad. Sest presidendivalimised on midagi enamat, kui x seaduse poolt või vastu hääletamine riigikogus. Mul on väga kahju, et EKRE ei anna oma saadikutele võimalust valida Eestile president riigikogus,» kirjutas Kaljurand ühismeedias. 

Kaljurand tunnistab, et kui saaks, hääletaks ta täna riigikogus Alar Karise poolt. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles