TÄISNIMEKIRI Vaata, kes kandideerivad sinu kodukohas kohalikel valimistel (6)

Kohalike omavalitsuste valmistel on kandidaatidest värvikas valik. Foto: sotsiaalmeedia/kollaaž
Copy

17. oktoobril toimuvatel kohalike omavalitsuste volikogude valimisel kandideerib enam kui 10 000 kandidaati. Postimees avaldab täisnimekirja kõigist kandideerijatest.  

Kohalike omavalitsuste valimistel on hääletamisõigus vähemalt 16-aastasel valijal, kelle elukoha aadress on rahvastikuregistrisse kantud hiljemalt 30 päeva enne valimisi.

Lisaks Eesti kodanikele saavad kohalikel valimistel hääletada ka Eestis elavad muu Euroopa Liidu liikmesriigi kodanikud; Eestis püsivalt elavad välisriigi kodanikud; Eestis püsivalt elavad kodakondsuseta isikud.

Alaliselt välisriigis elav (rahvastikuregistris märgitud elukoht on väljaspool Eestit) Eesti kodanik kohalikel valimistel hääletada ei saa. Seetõttu ka esindustes hääletamist ei toimu. Ajutiselt välismaal viibival Eesti kodanikul on võimalus e-hääletada.

Sügisestel kohalikel valimistel on võrreldes varasemaga mitmeid muudatusi: lisaks sellele, et valimiskampaaniat saab teha ja välireklaami saab näha ka valimispäeval, on ka valijate nimekiri elektrooniline. Loe muudatustest täpsemalt SIIT

Kohalikud valimised toimuvad 17. oktoobril, kokku on Eestis 79 kohalikku omavalitsust. 

Meeldetuletus: siseministeerium soovitab enne valimisi oma rahvastikuregistri andmed üle vaadata

Siseministeerium soovitab inimestel enne kohaliku omavalitsuse volikogu valimisi oma elukohaandmed ja e-posti aadress rahvastikuregistris üle vaadata. See on oluline selleks, et valija saaks hääletada just oma kodukohas sealsete kandidaatide poolt ja et temani jõuaks hääletamisega seotud informatsioon.

Valija kantakse valijate nimekirja ja talle määratakse valimisringkond nende andmete alusel, mis on rahvastikuregistris 17. septembri seisuga. Seetõttu on oluline, et selleks ajaks oleks kõigil õiged elukohaandmed rahvastikuregistris olemas. Kui elukoht on muutunud, saab rahvastikuregistri e-teenuste portaalis rahvastikuregister.ee esitada uue aadressi. Elukohateate võib esitada ka elukohajärgsele valla- või linnavalitsusele kohapeal või saata postiga.

Õiged andmed rahvastikuregistris on olulised ka selleks, et valijani jõuaks valimiste teabeleht, mis saadetakse oktoobri alguses. 

Kuidas hääletada?

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel saab hääletada ajavahemikul 11.–17. oktoober. Nii koonduvad valimised ühte nädalasse ning lõppeb valimispäevaga pühapäeval.

Esmaspäevast laupäevani ehk 11.–16. oktoobrini saab eelhääletada nii pabersedelil jaoskonnas kui ka elektrooniliselt. Elektrooniliselt saab hääletada alates esmaspäevast kell 9 kuni laupäeva õhtul kella 20ni. Jaoskonnad avatakse eelhääletusel kella 12st.

Pühapäevasel valimispäeval, 17. oktoobril, toimub ainult pabersedeliga hääletamine. Soovi korral saab valija oma e-häält jaoskonnas ka valimispäeval hääletades muuta.

Esmaspäevast kuni neljapäevani on igas vallas ja linnas avatud vähemalt üks valimisjaoskond, kus saab hääletada väljaspool oma elukohajärgset valimisringkonda.

Reedel, laupäeval ja pühapäeval saab hääletada ainult oma elukohajärgses valimisringkonnas.

E-HÄÄLETAMINE

- E-hääletada saab arvutis, sisestades ID-kaardi ID-kaardi lugejasse või arvuti ja mobiil-ID abil.

- Turvaliseks ja sujuvaks e-hääletamiseks kontrolli eelnevalt oma ID-kaardi tarkvara, arvuti operatsioonisüsteemi ja viirusetõrjetarkvara uuendusi.

- 30 minuti jooksul pärast hääletamist on võimalus oma e-hääle kohalejõudmist kontrollida nutiseadme (nutitelefon, tahvelarvuti) abil.

Allikas: riigi valimisteenistus

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles