India peaminister läks südamelõikusele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India peaministrile Manmohan Singh läks täna lõikuslauale, kuid samal ajal pole sugugi selge, kes juhib rahvaarvult maailma teise riigi valitsust vaid mõned kuud enne uusi valimisi.


Kohaliku televisiooni teatel tehakse eakale peaministrile pärgarteri laiendamisoperatsiooni, mis võib kesta erinevatel andmetel kuus kuni kaheksa tundi, vahendasid AFP ja Reuters.

Lõikus algas kohaliku aja järgi hommikul kell pool üheksa, kui Eestis näitas kell viiendat hommikutundi. Singh ei pruugi uuesti tööle pääseda aga mitu nädalat, olenevalt 76-aastase mehe taastumise kiirusest.

Osa ametnikest kinnitas meediale, et valitsusjuhi kohuseid, sealhulgas ka kaitse-, julgeoleku- ja rahandusportfelli hoiab niikaua välisminister Pranab Mukherjee.

India valitsuse pressiesindaja sõnul pole aga asjad sugugi nii. «Peaminister on endiselt vastutav,» kinnitas ta. «Keegi pole tema funktsioone üle võtnud.»

Samasugune segadus valitses ka meedias, kus osad ajalehed väitsid, et valitsust juhib Mukherjee, aga teised ei olnud sellega nõus.

«Mitte kedagi pole vastutavaks nimetatud,» kuulutas Mail Today oma esiküljel, hoiatades rahvast, et selline plaani puudumine viib oportunismini. «Pole selgust, kes kontrollib tuumarelvi.»

Segadus võimukandjate ümber on tekitanud spekulatsioone, et valitsev Kongressipartei ei taha anda Mukherjeele avalikku tunnustust peaministrina enne mais toimuvaid valimisi, sest see aitaks viimasel jätta varju teised Singhi järeltulijaks pürgijad.

India uueks peaministriks on meedia andmetel kevadel kandideerimas ka Gandhide poliitilise dünastia järjekordne esindaja, sest parteiliider Sonia Gandhi valmistavat sellele kohale ette oma poega Rahul Gandhit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles