LIHTNE JA KIIRE ⟩ Postimehe valimiskompass aitab üheksas linnas valikut teha (10)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Foto: Ekraanitõmmis

Postimehe valimiskompass aitab tänavuse kohalike volikogude valimiste eel inimestel parimat valikut teha üheksas linnas: Tallinnas, Tartus, Narvas, Pärnus, Viljandis, Rakveres, Võrus, Valgas ja Põlvas.

Esmakordselt on Postimehe valimiskompassis esindatud nii palju Eesti linnasid. Postimehe peatoimetaja Marti Aavik kirjeldas oma kogemust kompassiga: «Tegin läbi kõigi linnade kompassid. Vist polegi kiiremat viisi aimu saada, mis vaevab Eesti linnades inimeste südant, millistele probleemidele valimistel lahendust otsitakse.»

Valimiskompassi loogika on lihtne: erakondade ja valimisliitude programmidest noppisime välja huvitavamad seisukohad, mille kohta võiks eri kandidaatidel olla erinevad seisukohad ning siis laseme samade väidete kohta hinnangu anda meie lugejatel. Vastavalt vastuste kattuvusele arvutame välja igale vastajale välja sobivaima erakonna või valimisliidu.

Eri linnade valimiskompassi täites saab selgelt aru, et tegemist on kohalike valimistega – linnast linna korduvad teede korrashoid, lasteaia tasu, ettevõtluse edendamine jms puhtalt kohalikud teemad.

Leidub ka põnevamaid teemasid: teetigude konteinerid, linn kui ükssarvik, võõrast linnast inimesed kohalikku haiglat juhtimas.

Kompassi täitjad peaksid siiski meeles pidama, et tegemist meelelahutusliku lahendusega. «Kompass on abiks mõtete korrastamisel, aga muidugi ei võta kelleltki ära õigust kasutada valimisel oma pead ja südant,» ütles Aavik.

Peatoimetaja sõnul on omamoodi naljakas proovida, millise erakonna saad oma eelistuseks teistes kohtades peale oma kodulinna. «Minu tulemused olid pehmelt öeldes üllatavad – peaaegu igas linnas erinev partei. Küllap osutab seegi lihtsalt asjaolule, et kohalike valimiste küsimused on ikka päriselt ja põhiliselt kohalikud ning vaid väiksemas osas maailmavaatelised,» ütles Aavik.

Tulemuste skaala ulatub +100 kuni -100, sest vastused, mis kokku ei lange annavad miinuspunkte. Neutraalsed vastused annavad igal juhul miinuspunkte. Algoritmi aitas välja töötada Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi vanemteadur Martin Mölder.

Tallinna väited otsiti üles ja pandi paika Postimehe Tallinna toimetuses, ülejäänud linnade väited leidsid üles ja koostasid kohalikud ajakirjanikud. Eriti suure koormuse said Lõuna-Eesti Postimehe ajakirjanikud, kes katavad nii Valgat, Võrut kui ka Põlvat.

Postimehe valimiskompass töötab nii arvutis kui ka telefonis.

Postimehe valimiskompass

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles