Ungern-Sternbergi stipendium: Reformierakond tõstis verise renomeega aadlisuguvõsa taas au sisse (4)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Otto Reinhold Ludvig von Ungern-Sternberg
Otto Reinhold Ludvig von Ungern-Sternberg Foto: Hiiumaa Muuseum

Mullu tekitas meedias kirgi Sinise Äratuse liikmete soov rajada monument nn verisele parunile ehk Roman Ungern von Sternbergile. Nüüd soovib von Sternbergi nime au sees hoida ka Reformierakond.

Nimelt lubab Reformierakond oma Hiiumaa valimisprogrammis asutada Ungern-Sternbergi stipendiumiprogrammi, «et toetada noorte loovust, edasiõppimist ning et vältida haridustee poolelijäämist majanduslikel põhjustel».

Roman von Ungern-Sternberg
Roman von Ungern-Sternberg Foto: Postimees Kirjastus

Riigiraha verise paruni mälestuseks

Riigikogu jagatavast katuserahast plaanis Keskerakonna, Isamaa ja EKRE koalitsioon mullu 45 000 euro suuruse summa eraldada ka MTÜ mälestusselts Ungern Khaanile.

Selts soovis rajada ausamba sõjapealikule Roman von Ungern-Sternbergile, kes oli üks antibolševistlike vägede juhte Venemaa kodusõjas. Veendunud antisemiidina langesid Venemaa kodusõjas tema vägede käe läbi paljud sõjategevuse eest pagenud juudid, hiljem püüdis ta Mongoolias ning Taga-Baikalimaal luua budistlikku teokraatliku riiki.

Ühingut vedasid Fedor Stomakhin ja Eino Rantanen, EKRE noorteühenduse Sinine Äratus juhatuse liikmed. Hiljem ühing katuserahast loobus.

«Paruni näol on tegemist ainulaadse ja ühe säravaima Eestist pärit isikuga, kelle võitlus nii kommunismi kui Hiina ekspansionismiga saab tänapäeva Eestis mannetult vähe tähelepanu,» lausus Stomakhin toona.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles