Komisjon saatis elektroonilise side seaduse taas esimesele lugemisele

BNS
Copy
Telia mobiilimast
Telia mobiilimast Foto: OVE MAIDLA/PM/EMF

Riigikogu majanduskomisjon saatis taas esimesele lugemisele elektroonilise side seaduse eelnõu, mille alusel muu hulgas keelustatakse Huawei seadmete kasutamine võrgus ning kuulutatakse välja 5G sagedusala konkurss.

Esialgu pidi eelnõu minema kolmandale lugemisele 15. septembril, kuid riigikogu majanduskomisjon lükkas selle seoses rakendussätete täpsustamisega nädala võrra edasi. Möödunud nädala esmaspäeval hääletas riigikogu aga eelnõu päevakorrast üldse maha, sest vastasel korral oleks rikutud riigikogu kodu- ja töökorra seadust.

Seetõttu tegi ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt eelmisel nädalal valitsusele ettepaneku võtta eelnõu riigikogu menetlusest tagasi. Möödunud nädala neljapäeval algatas valitsus taaskord eelnõu.

Riigikogu loodab kiiret menetlust

Majanduskomisjoni esimehe Kristen Michali sõnul on eelnõu üheks eesmärgiks võimalike turvariskide vähendamine. «Tegemist on osaga küber- ja julgeolekuhügieenist ning me soovime, et avalikud teenused ja selleks vajalik infrastruktuur oleks tagatud meile sobivalt. Eelnõu jõustumisel hakatakse võimalikku ohtu riigi julgeolekule hindama üldreeglina riist- või tarkvara kasutusloa menetluses,» ütles Michal pressiteate vahendusel.

Majanduskomisjoni liige Kalvi Kõva lisas, et sisuliselt on komisjon ja täiskogu seda eelnõu juba menetlenud, kuid et kevadel toimunud obstruktsiooni tõttu ei olnud võimalik seadust kevadistungjärgul vastu võtta, siis aegusid varasemas eelnõus kehtestatud jõustumistähtajad ning valitsus võttis eelnõu tagasi. «Teema on seega kõigile tuttav ja loodetavasti uue eelnõu menetlemisel enam takistusi ei tule,» lootis ta.

Suurendab sidelepingu läbipaistvust

Eelnõuga suurendatakse lepingueelse teabe ja lepingu kokkuvõttega sidelepingu läbipaistvust, mis aitab ära hoida arusaamatusi sidelepingu ja tegelikkuse vahel. Sidelepingut sõlmides on tarbijatel parem ülevaade osutatavast sideteenusest. Samas sõltub kohaldatava regulatsiooni ulatus pakutava sideteenuse olemusest.

Samuti sätestatakse nõuded ühtlustatud raadiosageduste andmisele, soodustatakse väikese levialaga raadiosagedusi kasutatavate juurdepääsupunktide kasutuselevõttu, mis kiirendab uue põlvkonna sidevõrgu kiiret rajamist ning sätestatakse nõuded kaasinvesteerimisele.

Eelnõu kohaselt on sideettevõtja riigi julgeoleku tagamiseks kohustatud taotlema sidevõrgu riist- või tarkvara kasutamiseks, sealhulgas riistvara väljavahetamiseks ning tarkvara uuendamiseks loa tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametilt.

Elektroonilise side seaduse, ehitusseadustiku ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu peaeesmärgiks on viia elektroonilise side seadus vastavusse Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiviga, millega kehtestatakse Euroopa elektroonilise side seadustik.

Valitsuse algatatud elektroonilise side seaduse, ehitusseadustiku ja riigilõivuseaduse muutmise seaduse eelnõu on esimesel lugemisel 13. oktoobril. Eelnõu kohaselt jõustub seadus 15. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles