Valitsus kavatseb teisipäeval algatada riigieelarvega seotud eelnõud

BNS
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Margus Ansu

Valitsus jätkab teisipäevasel kabinetinõupidamisel 2022. aasta riigieelarve aruteludega, millele järgneb istung, kus on kavas eelarvega seotud seaduseelnõude algatamine.

Kabinetinõupidamisel on kavas ka eelarvenõukogu ettekanne, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. Möödunud nädalal teatas eelarvenõukogu, et nende hinnangul tuleks eelarves lähtuda aeglasemast majanduskasvust ning soovitas arvestada ka rahandusministeeriumi majandusprognoosi riskistsenaariumiga, kus nähakse ette majanduskasvu järsemat aeglustumist järgmisel aastal.

Rahandusministeeriumi 2021. aasta suvise majandusprognoosi järgi kasvab Eesti majandus sel aastal 9,5 protsenti ja järgmisel aastal 4 protsenti.

Valitsus jõudis möödunud neljapäevasel istungil järgmise aasta riigieelarve osas põhimõttelisele kokkuleppele. Rahandusminister Keit-Pentus Rosimannus ütles Vikerraadio hommikuprogrammis, et sel neljapäeval valitsuse poolt riigikogule üle antava tuleva aasta riigieelarve tulude maht on pisut üle 13 miljardi euro ning kulude maht jääb vahemikku 13,5–13,6 miljardit eurot.

Tema sõnul vähendab järgmise aasta riigieelarve struktuurset puudujääki 400 miljoni euro võrra, nominaalne puudujääk väheneb 300 miljoni euro võrra ning riik täidab järgmisel aastal jälle Euroopa Liidu eelarvereegleid ja jõutakse väiksema kui lubatud kolmeprotsendise defitsiidini.

Samal ajal püsib riigi võlakoormus 20 protsendi piires ja jääb pisut alla 6,5 miljardi euro. Veel aasta tagasi prognoositi 30-protsendist võlakoormust ehk ligi 10 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles