Läänemets: valitsus kärbib meie siseturvalisust

Copy
Lauri Läänemets.
 
Lauri Läänemets.  Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimehe Lauri Läänemetsa hinnangul kärbib valitsus järgmise aasta riigieelarvega jätkuvalt siseturvalisuse valdkonda lõpetades muuhulgas projekti «Küttekolded korda» rahastamise ja jättes tõstmata politsei kiirreageerimisvõimekust kriitilisematele õnnetusjuhtumitele.

«Juba mõnda aega on teada olnud fakt, et politsei- ja päästeameti valdkonnas kärpimine on toimunud siseressursside arvelt ja siseturvalisust pidevalt vähendades. Järgmise aasta riigieelarve strateegiast on lugeda, et kärpimine siseturvalisuse valdkonnas jätkub tehes seda otseselt inimeste turvatunde arvelt,» sõnas Läänemets. 

Päästeamet lõpetab projekti «Küttekolded korda» rahastamise, mille eesmärk oli vähekindlustatud perede ahjude, pliitide ja kaminate korrastamine, kirjeldab Läänemets. Projekti käigus on Päästeamet koos kohalike omavalitsustega korrastanud seni 1797 kodu küttekolded.

«Samuti selgub seletuskirjast, et seoses kärbetega ei saa politsei ega päästeamet täita eesmärki kiirreageerijate võimekuse tõstmiseks. Politsei kiirreageerimise võimekus tähendab päästekopterite reageerimisaja jäämist tunnile. Seni oli plaanis viia see viieteist minutile, kuid see eeldas lisapilootide palkamist ja koolitamist,» rääkis Läänemets, lisades, et valitsuse otsus puudutab eelkõige kõige kriitilisemaid õnnetusjuhtumeid, kus reageerima peab ülikiirelt ja keerulistesse kohtadesse.

Seletuskirjast nähtub, et seni täitmata ametikohtadele politseiametnikke juurde ei värvata. «Politsei puhul tähendab aga täitmata ametikohtade mittetäitmisest palgaraha leidmine, et aasta jooksul võib jääda täitmata kuni sada ametikohta. Vähenemine ei toimu kindlasti politseipatrullide arvelt vaid kärbitakse senisest veelgi majanduskuritegude ja teiste valdkondade uurimisvõimekust,» ütles Läänemets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles