Jaadla kuriteoteade Poolametsa vastu pikemat menetlust kaasa ei toonud (5)

BNS
Copy
Rakvere linnavoliniku Allan Jaakuse (vasakul) ja abilinnapea Andres Jaadla (keskel) ilmumine Lääne-Viru maakonnakeskuses korraldatud avalikule kõnekoosolekule riigikogulase Anti Poolametsaga (paremal) päädis sõnasõja ja mõlema külalise minema saatmisega.
Rakvere linnavoliniku Allan Jaakuse (vasakul) ja abilinnapea Andres Jaadla (keskel) ilmumine Lääne-Viru maakonnakeskuses korraldatud avalikule kõnekoosolekule riigikogulase Anti Poolametsaga (paremal) päädis sõnasõja ja mõlema külalise minema saatmisega. Foto: Erakogu

Politsei lõpetas kellelegi kahtlustust esitamata kriminaalmenetluse, mis oli alustatud Rakvere poliitiku Andres Jaadla avalduse alusel, milles ta heitis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poliitikule Anti Poolametsale ette enda tõukamist.

1. oktoobril tegi politsei- ja piirivalveamet (PPA) kriminaalmenetluse lõpetamise määruse seoses 3. septembril Rakveres toimunud intsidendiga, mille käigus ei lubanud Poolamets Rakvere abilinnapead Andres Jaadlat kõnekoosolekule, kus EKRE saadik rääkis Jaadla omaaegsetest korruptsiooniseaduse rikkumistest, milles ta ka 2012. aastal süüdi mõisteti.

Jaadla tegi neli päeva hiljem PPA-le kuriteoteate, milles väitis, et Poolamets on teda löönud. PPA leidis, et selle kohta tõendid puuduvad ning lõpetas kriminaalmenetluse.

Poolametsa sõnul rõhutas ta kohe pärast Jaadla kaebuse menetlusse võtmist, et tegu on valekaebusega ning prokuratuur peaks seda kiirkorras menetlema.

«Eeldan, et pärast politseiuurimises asjaolude selgumist saab PPA ja prokuratuur minu kaebuse menetlemisega edasi minna. Kriminaalmenetluse lõpetamise määrusest tuleneb selgelt, et kuriteoteate esitanud Andres Jaadla ja ajakirjandusele ning hiljem politseile sündmust kirjeldanud tunnistaja, Rakvere linnavolinik Allan Jaakus on andnud eksitavaid ütlusi. Esmalt kirjeldasid mõlemad isikud, et Allan Jaakus nägi sündmust pealt, ent politseile antud ütlustes kinnitas Allan Jaakus, et ta ei näinud kehalist kokkupuudet. Nimetatud isikute väited on vastuolus tunnistajate ütlustega ning sisaldavad erinevaid väljamõeldisi,» ütles Poolamets.

Poolamets lubas uurida võimalusi võtta valekaebuse esitajad vastutusele. Karistusseadustiku paragrahvide alusel võib valekaebust ja valeütlust karistada rahatrahvi või kuni aastase vanglakaristusega. Raskendavatel asjaoludel kuni viieaastase vangistusega.

«Kui selliseid tegusid saab karistamatult toime panna ning Mary Krossi näitel lastakse rikkujad kergelt pääseda, siis hakatakse neid ka edaspidi kergekäeliselt toime panema. Mary Krossi kokkuleppemenetlus oli vastuolus ka riigiprokuröri enda juhistega, mille järgi õigusemõistmise vastaseid kuritegusid ei oleks tohtinud kokkuleppemenetluses lõpetada,» ütles Poolamets.

Poolamets hoiatas, et valekaebusi võidakse esitada iga kandidaadi vastu, et mõjutada valimistulemusi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles