SDE: hiigelettevõtete maksustamine aitaks katta päästjate palgatõusu (1)

BNS
Copy
Päästjate meeleavaldus Toompeal 29. septembril
Päästjate meeleavaldus Toompeal 29. septembril Foto: Remo Tõnismäe

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) aseesimehe Lauri Läänemetsa sõnul oleks liitumine ülemaailmse hiigelettevõtete maksustamise plaaniga võit kogu Eestile, sest see aitaks katta politseinike, päästjate ja õpetajate palgatõusu.

«Ülemaailmsete hiigelettevõtete maksustamine võimaldab võtta rahvusvahelistelt suurettevõtetelt eelise ja luua võrdsemad maksutingimused kõigile,» ütles Läänemetss partei pressiesindaja teatel. «Keegi ei pääseks maksustamisest ja Eesti riik saaks läbi maksude osa sellest, mida rahvusvahelised ettevõtted teenivad Eesti inimeste pealt.»

Läänemetsa sõnul pakutakse ajaloolist võimalust kaitsta Eesti kapitali globaalsete jõudude eest, kuid arusaamatutel põhjustel ei soovi valitsus seda teha. «Pole ühtegi kaalukat argumenti, miks keelduda maksustamast 750 miljoni dollarist suurema müügituluga hiigelettevõtteid,» sõnas ta.

«Irooniline, kuid hetkel oleme tunnistajaks, kuidas Reformierakonna maksudogmad saavad takistuseks Eesti ettevõtluse eest seismisel. Eestil pole vaja eristuda maksunduses teistest riikidest, vaid teha koostööd inimeste heaolu nimel. Peaministrierakonna konkurentsi idealiseeriv poliitika on läbi kukkunud, kuid kahjuks ei saada sellest aru,» rääkis SDE aseesimees.

Tema sõnul loovad globaalsed hiigelettevõtted suurt ebaõiglust, suretavad välja kodumaiseid ettevõtteid, lämmatavad konkurentsi ja piiravad ajakirjanduse võimalusi, sest riikidevaheline kauplemine on Läänemetsa sõnul vähe reguleeritud. Rahvusvahelistelt hiigelettevõtetelt tuleb võtta Läänemetsa sõnul nende eelised ja luua võrdsemad maksutingimused kõigile. «Eesti riigil on õigus saada maksude näol osa sellest, mida nimetatud ettevõtted meie inimeste pealt teenivad,» ütles ta.

Eesti peaks Läänemetssa sõnul õiglasemat maksustamist kindlasti toetama, sest selle üks eesmärke on ka vältida maksudest kõrvale hoidmist, mida ülemaailmsed erisused praegu võimaldavad. Tema sõnul oleks piinlik, kui Eesti jääks Nigeeria ja veel paari saareriigiga toetama süsteemi, mis võimaldab kõige suurematel ja jõukamatel kõrvale hoiduda ühiskonda panustamisest.

«Nii peaminister kui riigikogu esimees ennustavad järgmiste parlamendivalimiste põhiteemaks maksumuudatusi, sest vananev ühiskond ei suuda enam riigipalgalistele töötasu maksta. Globaalsete hiigelettevõtete maksustamine on hea võimalus, millega täita riigi poolt antud palgalubadused enne, kui meie siseturvalisus kokku vajub või haridussüsteem halvava löögi saab,» ütles Läänemets.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles