Valdis Zatlers: Kõik soovid, mida 30 aastat tagasi Läti iseseisvumisel soovisin, on täitunud! (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
claire_saundland_valdis_zatlers_sub.mp4
claire_saundland_valdis_zatlers_sub.mp4 Foto: Pilt videost

Kui oluline on solidaarsus Euroopa Liidu riikide vahel? Mida teha, kui Põhja- ja Lõuna-Euroopa ei mõista teineteist? Kuidas lähendada Ida-ja Lääne-Euroopa suhtumist Euroopa 20.sajandi ajalukku, kui totalitaarsete režiimide  kogemused on olnud erinevad? Nendele ja paljudele teistele ajalugu ja tänapäeva poliitilisi suundumusi puudutavatele küsimustele vastab Läti president Valdis Zatlers. Intervjeerib Mälu Instituudi juhatuse liige Sergei Metlev.

Valdis Zatlers oli rahvusvaheliselt tunnustatud traumatoloog-ortopeed. 30 aastat tagasi osales ta aktiivselt Läti iseseisvumisliikumises. 2007. a valiti ta Läti presidendiks. Selles ametis algatas ta Seimi laialaisaatmise, mis rahvahääletusel ka heaks kiideti. Seejärel asutas Zatlers Reformipartei (ZRP) ning kandideeris edukalt Seimi liikmeks. Seal oli ta aastatel 2011-2014 oli julgeoleku- ja kaitsekomisjoni esimees.

Teenekas Läti poliitik on veendunud, et tema riik ja teised Balti riigid on 30 aasta jooksul eanamuse suuri asju teinud õieti. Ta ei arva, et meil oleks tasakaal Euroopa Liidu ja rahvuriikide vahel kuidagi rikutud. Zlaters peab Euroopa Liitu parimaks eeskujuks mitmepoolsest maailmakorrale, kuid ülejäänud maailm on sellest veel väga kaugel. See on tema arvates Balti riikdele väga kasulik, et me oleme osa selelst tugevast majanduslikust ja poliitilisest liidust. Läti president rõhutab, et tänu sügavale lõimumisele NATO ja Euroopa Liiduga oleme saanud täielikult sõltumatuks Vene turust ja julgeolekuruumist ning sõltume iseendast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles