Riigikogu arutab Mailis Repsilt saadikupuutumatuse võtmist

BNS
Copy
Mailis Reps.
Mailis Reps. Foto: Sander Ilvest

​Riigikogu suures saalis on teisipäeval arutlusel õiguskantsleri ettepanek anda nõusolek riigikogu liikmelt Mailis Repsilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks ja tema suhtes kohtumenetluse jätkamiseks.

Õiguskantsler Ülle Madise nõustus prokuratuuri taotlusega võtta keskerakondlaselt Mailis Repsilt ära saadikupuutumatus, teisipäeval esineb ta ettekandega riigikogu ees.

Septembri keskel ütles Reps ETV-le, et loomulikult tuleb talt saadikupuutumatus ära võtta, sest muidu ei jõuaks süüasi kohtusse ega saaks lahendust.

Haridus- ja teadusministeerium on esitanud endise haridus- ja teadusministri Repsi kriminaalasja raames tsiviilhagi, kuid selle suurust esialgu ei avaldata.

«Tegemist on tsiviilhagiga, mis esitatakse kriminaalasja raames ja kriminaalasja kohtusse saatmisel vaadatakse see läbi koos kriminaalasjaga - see tähendab, et otsustatakse kohtu poolt ka seda, kas tsiviilhagi on põhjendatud koos süüdistatava süüküsimuse lahendamisega ehk kas Reps on teod toime pannud ja süüdi või mitte. Tegemist on tavalise protseduuriga kriminaalasjade menetlemisel, et kannatanu tsiviilhagi esitab,» on selgitanud ministeeriumit esindav vandeadvokaat Marko Kairjak.

Reps on krminaaluurimise all, kuna kahtlustuse kohaselt võis ta ministrina kasutada ministeeriumi vahendeid enda ja oma pere huvides. Reps lahkus ministri ametist mullu novembris.

Riigikogu arutab ka laste huviringide raha säilitamist

Riigikogu täiskogu hakkab teisipäeval arutama sotsiaaldemokraatide algatatud noorsootöö seaduse muutmise eelnõu, mis sätestab, et laste huvitegevusele jagatav riiklik toetus ei tohi kukkuda alla 15 miljoni euro.

«Kui meie eelnõu seaduseks saab, siis on valitsuse kärpeplaanil kriips peal ning vallad ja linnad saavad järgmisel aastal riigieelarvest huvitegevuse toetust samas mahus kui 2021. aastal,» ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar.

2022. aasta riigieelarve projekt lõikab huvihariduse rahastuselt maha neli miljonit eurot.

Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Mihkel Maripuu

Saare sõnul ei saa alahinnata huviringide ja spordi mõju laste vaimsele tervisele. «Kui kultuurikomisjonis meie eelnõu käsitleti, siis rõhutasid seda aspekti ka haridusministeeriumi ametnikud. Samas on pikk koroonaaeg süvendanud laste ja noorte vaimse tervise probleeme,» lisas Saar.

2017. aastal käivitatud toetussüsteem tõi üle Eesti huviringidesse juurde üle 30 000 lapse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles