Välisministeerium: Venemaa tahab piirilepinguga edasi liikuda (19)

BNS
Copy
Toonane välisminister Urmas Paet ja Sergei Lavrov
Toonane välisminister Urmas Paet ja Sergei Lavrov Foto: VASILY MAXIMOV/AFP

Venemaal paistab olevat soov liikuda piirilepingu ratifitseerimisega edasi, ütles äsja Vene diplomaatidega kohtunud välisministeeriumi asekantsler, kirjutab ERR.

«Arutelu oli asjalik ja töine. Sellest jäi mulje, et poliitiline tahe ja valmisolek piirilepingute ratifitseerimise protsessiga edasi liikuda on Vene poolel olemas,» ütles kolmapäeval peetud poliitilistel konsultatsioonidel Eesti delegatsiooni juhtinud välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsler Rein Tammsaar rahvusringhäälingule.

«Samal ajal rõhutas Vene pool oma varasemat seisukohta, mille järgi võimalike ühepoolsete poliitiliste avalduste või deklaratsioonide lisamine ratifitseerimisprotsessi käigus viib kogu protsessi peatumiseni,» lisas Tammsaar.

Venemaa välisministeerium andis ka aprillis pärast välisministrite Eva-Maria Liimetsa ja Sergei Lavrovi telefonivestlust mõista, et kahe riigi vahel sõlmitud piirilepingu ratifitseerimiseks tuleb Eestil loobuda lepingu ratifitseerimisel viitamisest Tartu rahulepingule.

«Venemaa ja Eesti piirilepingute küsimuses kinnitati üle Venemaa positsioon, et nende ratifitseerimiseks meie riigis on kohustuslik eeltingimus 2014. aastal piirilepingute allkirjastamisel saavutatud kokkuleppe täitmine Tallinna poolt. Jutt on ametliku Tallinna ühemõttelisest loobumisest territoriaalsete pretensioonide esitamisest Venemaale ja igasugustest poliitilistest «täiendustest»,» öeldi Vene välisministeeriumi teadaandes, mis avaldati pärast kahe riigi välisministrite telefonivestlust.

Lavrov ja Eesti tollane välisminister Urmas Paet allkirjastasid 18. mail 2005 uue Eesti-Venemaa piirilepingu, mille Eesti parlament ratifitseeris juba sama aasta 20. juunil. Kuid riigikogu lisas ratifitseerimisseadusele preambuli, milles viidati Tartu rahulepingule ja öeldi, et võrreldes Eesti Vabariigi põhiseaduse artikliga 122 on piiri osaliselt muudetud. See ärritas Venemaad ning ta võttis oma allkirja lepingult tagasi seda ratifitseerimata.

18. veebruaril 2014 allkirjastasid Paet ja Lavrov Moskvas järjekordse Eesti-Venemaa piirilepingu, millele oli lisatud kaks lauset, kus öeldi, et piirileping reguleerib vaid riigipiiri puudutavaid küsimusi ja lepingupooled kinnitavad vastastikku territoriaalsete nõudmiste puudumist.

Uus piirileping ei ole jõustunud, oodates mõlema riigi parlamendis ratifitseerimist. Riigikogu on ratifitseerimise esimese lugemise teinud, Vene riigiduuma mitte. Tänavu septembris toimusid Venemaal parlamendivalimised ning praeguseks riigiduuma uus koosseis tööd alustanud.

Välislepingu ratifitseerimine nõuab riigikogus kaht lugemist.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles