DOKUMENDID ⟩ Tõnis Mölder: ma ei ole Aafrikasse minemas (7)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Vaade Nairobi linnale.
Vaade Nairobi linnale. Foto: Ahmed Jadallah/Scanpix

Kuigi dokumentide kohaselt asub keskkonnaministri kohalt lahkuv Tõnis Mölder (Keskerakond) ÜRO keskkonnaassamblee Eesti esindajaks Aafrikas Nairobis, saades ühtlasi ka ühenduse asepresidendiks, siis kinnitas Mölder täna hommikul, et Aafrikasse minna ta siiski ei plaani.

Praegu töötab seal Eesti esindajana Ado Lõhmus.

Postimehe käsutuses on dokumendid, mille järgi asub Lõhmuse asemele Mölder.

Dokumendis, mis allkirjastati 5. novembril, avaldab keskkonnaministeeriumi haldusalasse kuuluv Eesti alaline esindus ÜRO juures Nairobis, Keenias soovi ÜRO keskkonnaassamblee tegevdirektorile teatada Ado Lõhmuse tagasiastumisest ÜRO keskkonnaassamblee juhatuse liikme ametikohalt.

Lõhmuse asemele soovib Eesti nimetada praeguse keskkonnaministri Tõnis Möldri, kes asendaks Lõhmust nii juhatuse liikme kui ka keskkonnassamblee asepresidendina.

Eesti alaline esindus Nairobis palub keskkonnaassamblee tegevdirektoril informeerida kõiki keskkonnaassamblee liikmesriike muudatustest.

Teises dokumendis teatab ÜRO keskkonnaprogrammi sekretariaat Lõhmuse tagasiastumisest ÜRO keskkonnaassamblee asepresidendi ametikohalt ning Möldri ametisse nimetamisest keskkonnaassamblee asepresidendi ning Ida-Euroopa rühma esindava liikme kohale assamblee juhatusse.

Paragrahvi 19 kohaselt peab liikmesriik või regionaalne rühm juhatuse liikme tagasiastumisel nimetama ülejäänud ametiajaks ametisse uue liikme. Tegevdirektor peab kohe teavitama kõiki ÜRO keskkonnaassamblee liikmesriike uue kandidatuuri ülesseadmisest. Liikmesriikidel on õigus osutada vastuseisu kuu aja jooksul. 

Tõnis Mölder teatas täna hommikul, et ta siiski Aafrikasse siirduda ei kavatse. «Aafrika uudis on meile välispoliitiliselt ja keskkonna-alaselt suur tunnustus riigina. Tegemist ei ole alalise ametikohaga ja Eestit sellel kohal mina esindama ei hakka,» ütles Mölder.

Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna juht Tiina Reinart ütles, et Mölder on nimetatud ÜRO keskkonnaassamblee büroo liikmeks keskkonnaministrina. «Kui ta ametist lahkub, kandub see roll üle järgmisele ministrile. Nairobisse ei koli neist kumbki,» lisas Reinart.

Kuhu Tõnis Mölder tegelikult siirdub ja miks ta tagasi astub, lubas ta selgitada täna kell 11 Keskerakonna büroos avalikul pressikonverentsil.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles