Noortele tätoveerimissalongide uksed sulgev eelnõu jõuab parlamenti (3)

BNS
Copy
Tätoveering.
Tätoveering. Foto: Yann SLAMA/SIPA/Scanpix Baltics

Riigikogu sotsiaalkomisjon saatis esimesele lugemisele rahvatervishoiu eelnõu, mis muu hulgas sulgeb alaealiste ees tätoveerimissalongide uksed.

Seaduse eesmärk on tagada inimeste tervise kaitse, luua tingimused elanike eeldatava ja tervena elatud eluea tõusuks, ennetada ja vähendada ebasoovitavaid tervisemõjusid ja ebavõrdsust elanike terviseseisundis ning saavutada positiivseid muutusi rahvastiku tervises.

Rõhku pannakse koolitoidule

Sotsiaalkomisjoni esimees Siret Kotka selgitas, et eelnõu käsitleb laia valdkonda tervist mõjutavatest teguritest, alates näiteks vibratsioonist ja mürast, lõpetades koolitoiduga.

«Näiteks on praegu sätestatud, et koolis pakutav toiduvalik peab soodustama tervislikku toitumist, kuid sellest hoolimata pakutakse koolides müügiks maiustusi ja limonaade, mis ei soodusta kuidagi mitmekesist toitumist,» rääkis Kotka. 

Eelnõuga pakub lahenduse sellele probleemile ning edaspidi kehtestab koolidirektor riiklikku juhist järgides müügiks pakutavale toidule nõuded ja piirangud. «Eelkõige peab toit olema eakohane, regulaarne ja toitlustatava inimese terviseseisundile vastav,» rääkis Kotka.

Sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt märkis, et paljud teemad on jäänud praeguses seaduses reguleerimata – näiteks ei ole tervishoiuteenustena võimalik käsitleda narkomaaniast tingitud kahjude vähendamise teenuseid ning nende teenuste rahastamisel puudub praegu selge õiguslik alus. «Uue seadusega luuakse senisest selgem alus kahjude vähendamise teenuste arendamisele ja osutamisele,» rääkis Kütt.

Veel lausus Kütt, et eelnõus on selgemini lahti kirjutatud kohalike omavalitsuste ülesanded, mis seni olid üldsõnalised ja selle tõttu varieerus tegevuste sisu ja kvaliteet Eesti eri piirkondades oluliselt. 

Solaarium ja tätoveerimine saavad eapiirangu

Eelnõu kohaselt keelatakse ka alla 18-aastastele solaariumi- ja tätoveerimisteenuse osutamine ning ajakohastatakse teistelegi ilu- ja isikuteenustele kehtivaid nõudeid.

Solaarium kuulub Maailma Terviseorganisatsiooni WHO hinnangul esimese grupi kantserogeenide hulka, mis tähendab, et selle seos vähki haigestumisega on teaduslikult tõestatud. Ka tätoveerimisega on seotud mitmed terviseohud, mis tulenevad selle käigus kasutatavatest värvainetest.

Valitsuse algatatud rahvatervishoiu seaduse eelnõu jõuab riigikogu täiskogus esimesele lugemisele järgmise aasta 12. jaanuaril.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles